Andere functie voor leider paspoortproject

DEN HAAG, 26 OKT. De leider van het Project Reisdocumenten van het ministerie van binnenlandse zaken, mr. J.P. Kruimel, krijgt vanaf 1 november een andere functie. Hij gaat zich bezighouden met de uitbreiding van het lokaal belastinggebied. Volgens een woordvoerder van binnenlandse zaken is Kruimel “een van onze beste fiscalisten”. Kruimel is onder meer buitengewoon hoogleraar aan de Harvard universiteit in de VS.

Volgens staatssecretaris De Graaff-Nauta gebeurt de overplaatsing op eigen verzoek. Kruimel zou zich “niet op zijn gemak voelen in zijn functie van manager”. Het besluit voor zijn overplaatsing is volgens Binnenlandse Zaken al op 7 september genomen.

VVD-woordvoerder Wiebenga beziet de overplaatsing met argwaan. Juist vorige week kwam de Kamer fors in aanvaring met de bewindsvrouwen op Binnenlandse Zaken over de voortgang van het paspoortproject. Binnenlandse Zaken streeft ernaar in 1994 een nieuw Nederlands paspoort op de markt te brengen en een identiteitskaart annex Europese reiskaart. Per 1 januari 1993 komt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten echter ook met een identiteitsbewijs. De Kamer is mordicus tegenstander van het verschijnen van twee pasjes voor het zelfde doel van twee bestuurslagen.

Wiebenga wil op korte termijn over deze kwestie een plenair debat in de Kamer. “Ik zal bij die gelegenheid ook zeker opheldering vragen over de overplaatsing van de projectleider. In het heetst van de parlementaire discussie over de identiteitskaarten zegt het ambtelijke opperhoofd: "Ik heb het wel gezien'. Dan moet ik eerlijk zeggen dat ik me zorgen maak.”

Wiebenga noemde het onbegrijpelijk dat het kabinet de eigen identiteits- en reiskaart wil doorzetten. “Als je van alle Kamerfracties te horen krijgt dat je een andere koers moet inslaan, dan moet je toch bereid zijn de fout ongedaan te maken. Dan ga je toch niet als een blind paard door,” aldus Wiebenga.