Actiegroep tegen hamburger-eters

AMSTERDAM, 26 OKT. Consumenten die na april volgend jaar een hamburger eten bij McDonalds krijgen eerst een folder waarbij ze worden gewezen op de “rampzalige gevolgen van hun aankoop”. Rundvlees-eters zijn volgens de Amerikaanse actiegroep Beyond Beef Coalition mede-verantwoordelijk voor de honger in ontwikkelingslanden, de vernietiging van regenwouden, dierenleed, woestijnvorming, vergiftiging van het water en het broeikaseffect.

“Op het eerste gezicht lijkt een hamburger goedkoop, maar de werkelijke kosten dringen niet door tot de consument”, meent Jeremy Rifkin, leider van de actiegroep. Rifkin (47) is in eigen land omstreden. Zijn sympathisanten noemen hem "het sociale geweten van de Verenigde Staten'. Zijn tegenstanders vinden hem ongenuanceerd en on-wetenschappelijk. Hij voerde acties tegen de bio-industrie, het broeikaseffect, genetische manipulatie en het gebruik van groeihormonen.

De Amerikaanse activist verblijft in Nederland om de internationale campagne tegen McDonalds in ons land aan te kondigen. Volgens Rifkin is McDonalds het symbool van het kwaad van de rundvleesindustrie. Het doel van de campagne is dat actiegroepen overal ter wereld McDonalds-filialen "adopteren', waar ze de clientèle bestoken met alternatieve Hamburger-voorlichting. De campagne begint april volgend jaar onder het motto "Adopt-a-McDonalds'. In pamfletten worden de “werkelijke kosten van de hamburger” uiteengezet. De folders zijn gedrukt op recycled papier met inkt op soya-basis. De actie moet de consumptie van rundvlees met de helft verminderen en het beleid van fast-food restaurant veranderen.

In Nederland heeft de actie steun gevonden bij vijf organisaties; Milieudefensie, De Alternatieve Consumentenbond, De kleine Aarde, Stichting Solidariteit en het Landelijk Platvorm Biologische Landbouw en Voeding. Een woordvoerster van McDonalds noemt de uitlatingen van Rifkin te simpel gesteld. “Het is niet terecht dat de keten de schuld krijgt van de honger in de Derde wereld.” Niettemin zal McDonalds de actievoerders niet tegenhouden.