Aanslag in Libanon: 5 soldaten Israel gedood

JERUZALEM/BEIROET, 26 OKT. Vijf Israelische militairen zijn gisteren in de Israelische "veiligheidszone' in Zuid-Libanon om het leven gekomen toen strijders van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah een bom langs de weg tot ontploffing lieten komen. Israel heeft Syrië gevraagd een eind te maken aan de activiteit van Hezbollah in het gebied.

Vijf militairen werden gewond bij de aanslag, de zwaarste in bijna twee jaar in de veiligheidszone. Drie van hen zijn er ernstig aan toe. In de zone zijn ongeveer 1.000 Israelische militairen gestationeerd die samen met 3.000 plaatselijke bondgenoten van het Zuidlibanese Leger (SLA) guerrilla-acties vanuit Libanon tegen Noord-Israel proberen te verijdelen.

Israelische artillerie opende onmiddellijk na de aanslag het vuur op bolwerken van Hezbollah in de Oostlibanese Beka'a-vallei, zoals gebruik is na een aanslag, maar alle partijen houden gezien de omvang van de Iraelische verliezen - bovendien samenvallend met het vredesoverleg over het Midden-Oosten in Washington - rekening met een hardere wraakactie. Dat zo'n actie op komst is valt ook op te maken uit de woorden van generaal Yitzhak Mordechai, commandant van Israels noordelijke regio, vanochtend voor de Israelische legerradio. “Ik zeg niet hoe wij op deze aanval gaan antwoorden, maar de vijand moet weten dat hij een hoge prijs gaat betalen”, zei hij.

Strijders van Hezbollah hebben zich al voorbereid op een zware vergeldingsactie. “We hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen, want we verwachten dat de vijand hard zal terugslaan”, zei een bron in fundamentalistische gelederen. Ook eenheden van het reguliere Libanese leger in het zuiden zijn in staat van paraatheid gebracht.

De Israelische onderminister van defensie Motta Gur deelde vandaag mee dat Israel de Syrische gedelegeerden op de bilaterale vredesonderhandelingen in Washington heeft gevraagd een eind te maken aan de activiteit van Hezbollah in Zuid-Libanon. (Reuter, AFP)