Vlees

De hormonenaffaire in België en de verziekte bossen in Nederland, naast elkaar op de voorpagina van NRC Handelsblad op 20 oktober. En op de binnenlandpagina de mededeling dat er vragen blijven over de omvang van de veestapel en het mestoverschot en dat het nog te vroeg is om aan inkrimping van de veestapel te denken.

Te vroeg, of al te laat? Gezond gevoel en verstand of politiek? Machthebbers in Brussel en Den Haag die beslissen. En wij, brave burgers, machteloos gekluisterd aan de tafel in ons huis, kluivend aan steak en karbonade.

Machteloos? We kunnen wel degelijk beslissen. Door die karbonade te laten staan en nooit meer vlees in huis te halen. We kunnen besluiten om over te gaan op een menu van onbespoten granen, peulvruchten en groentes.

We hebben de macht om die hormonenmafia, de ammoniakuitstoot en dierenleed te stoppen. De macht om niet langer moordenaar, maar gewoon humaan te zijn.

    • Annelies Sturm