Vito Fumagalli: Als de hemel zich verduistert. De ...

Vito Fumagalli: Als de hemel zich verduistert. De geschiedenis van het middeleeuwse levensgevoel 161 blz., Wereldbibliotheek (Quando il cielo s'oscura, 1987), vertaling Silvia Contarini en Annegret Böttner, ƒ 29,90

Italiaanse mediaevist probeert de middeleeuwse verbeeldingswereld in kaart te brengen, die doortrokken was van een scherp besef van de broosheid van het bestaan en apocalytische eindtijdvisioenen. Indertijd door het blad Annales bekroond als beste historische boek van het jaar, en nu voorzien van inleiding door Jacques Le Goff.

Fritz Stern: Goud en ijzer. Bismarck, Blechröder en het ontstaan van het Duitse Rijk

784 blz., Agon (Gold and Iron, 1977), vertaling Roelof Manning, ƒ 69,90

Vertaling van het befaamde boek van de Duits-Amerikaanse historicus Stern over de wonderlijke relatie tussen Bismarck en de joodse Junker, staatsman en bankier Bleichröder tegen de achtergrond van het razendsnel moderniserende Duitsland aan het einde van de 19de eeuw.