ramsj

S.A.M. Bottenheim: De opera in Nederland Ingenaaid, Martinus Nijhoff 1983, van ƒ 58.25 voor ƒ 9.95. De Slegte

Maurice Leonard: Het leven van Kathleen Ferrier Gebonden, de Fontein 1989, van ƒ 42.25 voor ƒ 9.95. De Slegte.

Peter Schat: Adem een vergelijking Ingenaaid, Bert Bakker 1988, van ƒ 19.90 voor ƒ 4.90. Van Gennep, Amsterdam; De Slegte.

Franco Zeffirelli: Zeffirelli the autobiography of Franco Zeffirelli Gebonden, Weidenfeld and Nicolson 1986, van ƒ 60.70 voor ƒ 17.50. Het Martyrium, Amsterdam.

Jonathan Miller (red): Don Giovanni Myths of seduction and betrayal Gebonden Shocken Books 1990, van ƒ 46,- voor ƒ 14.50. Boekenmarkt Oude Molstraat, Den Haag.

Carol Easton: Jacqueline du Pré a biography Gebonden, Summit 1989, van ƒ 43.90 voor ƒ 9.90. Het Martyrium, Amsterdam.

Dietrich Fischer-Dieskau: Reverberations Gebonden Fromm 1989, van ƒ 49.-- voor ƒ 15.--. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag.

Otto Friedrich: Glenn Gould a life and variations Random House 1989, van ƒ 56,50 voor ƒ 19.90. Van Gennep, Het Martyrium Amsterdam.

Deryck Cooke, Heinz Becker, John Clapham & Eric Sams: Late Romantic Masters uit The New Grove Norton & Co van ƒ 52.25 voor ƒ 19.90. Van Gennep Amsterdam.

Hans Conrad Fischer: Johann Sebastian Bach Sein Leben in Bildern und Dokumenten Hänssler Verlag 1985 van ƒ 34.90 voor ƒ 9.90. Bij Icob aangesloten boekwinkels.

S.A.M. Bottenheim: De opera in Nederland

Ingenaaid, Martinus Nijhoff 1983, van ƒ 58.25 voor ƒ 9.95. De Slegte.

Voor de tallozen die menen dat met hùn eerste bezoek aan de Amsterdamse Stopera ook de geschiedenis van de opera in Nederland begon, schreef Bottenheim in 1945 een uitvoerige historische studie die het begin van opera in ons land traceert tot de oprichting in 1617 van de Amsterdamse Musyck Kamer en de bouw van de eerste Amsterdamse opera aan de Leliegracht, in 1680. De herdruk uit 1983 behandelt ook kort de operahistorie vanaf 1945, maar wat betekenen die luttele jaren op al die eeuwen?

Maurice Leonard: Het leven van Kathleen Ferrier

Gebonden, de Fontein 1989, van ƒ 42.25 voor ƒ 9.95. De Slegte.

De in 1953 overleden alt Kathleen Ferrier, wier platen door Decca nu alle weer op cd zijn uitgebracht, blijft een uniek fenomeen: haar stemtype bestaat niet meer, noch haar persoonlijkheid die louter goedheid leek uit te stralen. Gelukkig was ze toch zo menselijk om te trouwen met de verkeerde man, maar dat lag aan hem.

Peter Schat: Adem een vergelijking

Ingenaaid, Bert Bakker 1988, van ƒ 19.90 voor ƒ 4.90. Van Gennep, Amsterdam; De Slegte.

De complete tekst - met notenvoorbeelden - van de Huizinga-lezing die Peter Schat hield op 2 december 1988 in de Leidse Pieterskerk: een preek èn een muziekles die culmineerde in de uitvoering van het koorwerk Adem van een componist die ook lezenswaardige woorden schrijft.

Franco Zeffirelli: Zeffirelli the autobiography of Franco Zeffirelli

Gebonden, Weidenfeld and Nicolson 1986, van ƒ 60.70 voor ƒ 17.50. Het Martyrium, Amsterdam.

Franco Zeffirelli is een veelzijdig regisseur: toneel, film en opera. In zijn autobiografie schitteren naast zijn leermeester Luchino Visconti talloze sterren - Anna Magnani, Laurence Olivier, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Maria Callas, Joan Sutherland èn Jezus van Nazareth, wiens leven hij verfilmde.

Charles Osborne: The complete operas of Richard Strauss

Gebonden Trafalgar Square Publishing 1988 van ƒ 52.15 voor ƒ 24.50. De Slegte, het Martyrium, Van Gennep, Amsterdam.

Charles Osborne schrijft op prettig analyserende wijze over ontstaan, inhoud, muzikaal en dramatisch belang van de vijftien opera's van Richard Strauss. Met notenvoorbeelden en bibliografie.

Jonathan Miller (red): Don Giovanni Myths of seduction and betrayal

Gebonden Shocken Books 1990, van ƒ 46,- voor ƒ 14.50. Boekenmarkt Oude Molstraat, Den Haag.

Don Giovanni is al eeuwen het meest geliefde en meest besproken operapersonage. De essays van negen auteurs en autrices, onder wie Robert Darnton, bieden weer aanleidingen tot nieuwe gedachten en hernieuwd luistergenot.

Carol Easton: Jacqueline du Pré a biography

Gebonden, Summit 1989, van ƒ 43.90 voor ƒ 9.90. Het Martyrium, Amsterdam.

Jacqueline du Pré was een wereldberoemd jong celliste voor wie een lange en gelukkige toekomst scheen weggelegd. Ze kreeg multiple sclerose, kwam terecht in een rolstoel, werd verlaten door echtgenoot Daniel Barenboim en overleed 42 jaar oud in 1987, veertien jaar na haar afscheid van het podium. Met haar steeds tragischer en eenzamer leven lijkt ze een hedendaagse Traviata.

Dietrich Fischer-Dieskau: Reverberations

Gebonden Fromm 1989, van ƒ 49.-- voor ƒ 15.--. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag.

De Amerikaanse vertaling van de autobiografie Nachklang van de meest consciëntieuze bariton ter wereld. Herinneringen aan musici (van Furtwängler tot Gerald Moore) en iets over alle andere Fischer-Dieskaus: vader, broer, halfbroer, schoonzus, drie zonen en vier echtgenotes.

Otto Friedrich: Glenn Gould a life and variations

Random House 1989, van ƒ 56,50 voor ƒ 19.90. Van Gennep, Het Martyrium Amsterdam.

Al is er net ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag een nieuwe biografie verschenen van de legendarische Canadese pianist Glenn Gould, voor wie al lang in hem was, dat nu net is of zulks overweegt biedt Friedrich veel uitleg bij het hummende geneurie, het "liggen' onder de piano, de afkeer van concerten en talloze andere eigenaardigheden van het genie, zoals zijn Bach-studie bij keiharde radiomuziek.

Deryck Cooke, Heinz Becker, John Clapham & Eric Sams: Late Romantic Masters uit The New Grove

Norton & Co van ƒ 52.25 voor ƒ 19.90. Van Gennep Amsterdam.

De delen over Bruckner, Brahms, Dvorák en Wolf, compleet met oeuvrelijsten en bibliografie uit de gezaghebbende New Grove Dictionary of Music and Musicians, verenigd in één deel. Aangenaam leesbare en vooral terzake informatie voor ware muziekliefhebbers.

Rostislav Dubinsky: Stormy applause Making music in a workers state

Hutchinson van ƒ 66.70 voor ƒ 17.50. Het Martyrium, Amsterdam.

De Russische violist Rostislav Dubinsky, de oprichter van het befaamde Borodin Kwartet die in 1968 naar het westen vluchtte en in ons land onderdak kreeg, vertelt zijn onthullende relaas over het Sovjet-muziekleven: meer politiek dan kunst. Wederwaardigheden van tal van musici en componisten die inmiddels onvoorstelbaar lijken.

Hans Conrad Fischer: Johann Sebastian Bach Sein Leben in Bildern und Dokumenten

Hänssler Verlag 1985 van ƒ 34.90 voor ƒ 9.90. Bij Icob aangesloten boekwinkels.

Een beknopte en lezenswaardige biografie, prachtig en uitvoerig geïllustreerd met portretten, schilderijen, stadsgezichten, foto's van kerken en van orgels. Verder reprodukties uit zijn composities in zijn handschrift, het zwierigste ter wereld.

    • Kasper Jansen