PKK in het nauw tussen Turken en Iraakse Koerden

ANKARA/ZAKHO, 24 OKT. De Turkse strijdkrachten hebben gisteren hun offensief tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK in het noorden van Irak met volle kracht voortgezet.

Zo'n 5.000 militairen rukten volgens ooggetuigen op tot acht kilometer op Iraaks grondgebied. Tegelijkertijd werden de PKK-strijders van de andere kant in het nauw gedreven door eenheden van de Iraakse Koerden en naar verluidt ontvluchtten ze het grensgebied in groten getale.

Premier Suleyman Demirel bevestigde op een persconferentie in Ankara dat het Turkse leger donderdag was begonnen met een nieuwe grootscheepse aanval op de PKK. Demirel gaf weinig bijzonderheden over het verloop van de operaties. Wel vergeleek hij de PKK-strijders, wier aantal hij schatte op 8.000, met muskieten. “Turkije probeert een moeras droog te leggen en heeft daarbij ook te kampen met muskieten”, aldus de premier. “Het is niet gemakkelijk om de zaak op te lossen wanneer je in gevecht ben gewikkeld met muskieten.”

Iraakse Koerden verklaarden intussen dat ze hun opmars tegen de PKK in het noorden van Irak hadden gestaakt. “Zij (de PKK-leden) vluchten van hun bases in (Iraaks) Koerdistan”, stelde gisteren Ahmed Shuker van het Iraakse Koerdistan Front. “We hebben ons doel bereikt. We hebben met opzet vluchtroutes voor hen opengelaten. We wilden niet met hen vechten, maar ze alleen uit Irak verjagen”, zei hij.

De PKK, die na de door Irak verloren Golfoorlog zich in de noordelijke grensgebieden nestelde, heeft van daaruit al geruime tijd acties gelanceerd tegen Turkse doelen. De verstandhouding tussen de Turkse Koerden van de PKK en de Iraakse Koerden, die zeer afhankelijk zijn van Turkije, is steeds gespannen geweest. Meer dan eens hebben Iraakse Koerden de PKK ervan beschuldigd samen te werken met hun aartsvijand, president Saddam Hussein van Irak. (AP, Reuter)