Orkaan Andrew deerde Bush niet

MIAMI, 24 OKT. De verwoestende orkaan Andrew heeft voor de herverkiezing president Bush geen positieve of negatieve gevolgen. “De mensen laten hun politieke keuze niet afhangen van de reactie op de orkaan”, zegt Steve, een botenbouwer uit het met de grond gelijk gemaakte Homestead. Toch kan Bush zijn belofte tot wederopbouw van de verwoeste luchtmachtbasis ter plekke niet uitvoeren, want het Congres blokkeerde die op advies van de vakmensen in het Pentagon.

Twee maanden na de verwoestende orkaan Andrew verkeert Miami in een economische groeistuip. Er is nauwelijks nog een hotelkamer te krijgen in de stad, omdat de hulpverleners alles bezet houden. Teams van de overheid en verzekeringsmaatschappijen behandelen alle schadeclaims. De plaatselijke werkgelegenheid is gestegen met 18.300 banen. Overal wordt gebouwd, getimmerd en geassembleerd. Zware vrachtauto's brengen het puin naar een nieuwe stortplaats in het moeras. Er is vooral veel tijdelijk werk in de bouw. Maar liefst 10,2 miljard dollar verzekeringsgeld en miljarden overheidsgeld moeten in dit gebied worden uitgegeven. Daar staat tegenover dat werknemers van verwoeste bedrijven van een werkloosheidsuitkering moeten leven. Sommige bedrijven worden misschien nooit meer hersteld.

Miami is gespaard gebleven maar op de zuidpunt van Florida is de ravage onbeschrijfelijk. In de dorpjes Homestead en Florida City, waar het "oog van de storm' overheen is getrokken, staat weinig meer overeind. Woonwijken zijn verlaten en hebben nog geen elektriciteit of telefoon. Op muren is de naam van de bewoner, de verzekeringsmaatschappij en het polisnummer aangegeven met de waarschuwing "plunderaars worden neergeschoten'.

De telefoonmaatschappij heeft gratis publieke telefoons neergezet. Er worden veel piepers met korting aangeboden, zodat mensen in ieder geval oproepbaar zijn. De heropening van een enkele Burger King is een feestelijke gelegenheid. Het door het Amerikaanse leger opgezette tentenkamp is gisteren gesloten. Maar de nationale inzamelingsacties voor orkaanslachtoffers gaat nog steeds door. Veel mensen wonen in een door de verzekering verstrekte caravan in de tuin voor de resten van hun huis. Vooral de in de fabriek gebouwde, transporteerbare huizen bleken onveilig omdat ze explodeerden in de storm. Toch doen de huizenfabrieken goede zaken, omdat velen het veiliger alternatief niet kunnen betalen.