Noodtoestand van kracht in Tadzjikistan

MOSKOU, 24 OKT. President Akbarshah Iskandarov van de Centraalaziatische republiek Tadzjikistan heeft gisteravond de noodtoestand afgekondigd wegens de "gecompliceerde politieke situatie' in het land. In de hoofdstad Doesjanbe is de avondklok afgekondigd. Stakingen en politieke activiteiten zijn verboden.

Tadzjikistan, de armste van de voormalige Sovjet-republieken, is al maanden het toneel van een gewelddadige machtsstrijd tussen aanhangers van de vorige maand afgezette communistische president Rachmon Nabijev en onduidelijke groepen democraten en moslimfundamentalisten. Kolonel Alidzjon Solibajev, hoofd van het Comité voor nationale veiligheid, zei dat de noodtoestand is afgekondigd om toenemende aanvallen door gewapende criminelen het hoofd te bieden. Hij sprak van “wilde schietpartijen, een toenemende geruchtenstroom en grote hoeveelheden wapens in handen van verschillende groepen.”

Volgens Tadzjiekse bronnen heeft de burgeroorlog al aan duizenden mensen het leven gekost. Gisteren hadden in het zuiden van de republiek gevechten plaats. Na geruchten dat Nabijev-aanhangers zich opmaakten de hoofdstad aan te vallen zouden tweeduizend jongeren naar Doesjanbe zijn gekomen om de president te verdedigen. Tadzjikistan heeft herhaalde malen om steun van Gemenebest-troepen gevraagd, maar noch de Russen, noch de nabuurlanden tonen enige animo om zich in de bloedige strijd te mengen. (Reuter, AFP)