Noodlijdende luchtvaartmaatschappij fors afgeslankt; BA koopt Britse Dan Air

LONDEN, 24 OKT. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways neemt de eveneens Britse luchtvaartmaatschappij Dan Air over. Dat heeft de eigenaar van de verlieslijdense regionale luchtvaartmaatschppij, Davies and Newman, gisteren bekendgemaakt.

De nieuwe eigenaar zal Dan Air, dat sinds 1953 bestaat, na de overneming fors afslanken. Daarbij zullen 1.400 tot 1.600 van de ruim 2.000 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Ook de naam Dan Air zal worden afgeschaft. In de eerste zes maanden van dit jaar maakte Dan Air een verlies van 24 miljoen pond (ongeveer 60 miljoen gulden).

British Airways zal tegelijkertijd een einde maken aan de chartervluchten van Dan Air en het aantal bestemmingen in de lijndiensten terugbrengen van 28 tot 12. Verder zullen 26 van de 38 Dan Air-toestellen worden verkocht.

Volgens onbevestigde berichten kost Dan Air British Airways in totaal niet meer dan 30 miljoen pond sterling (82,5 miljoen gulden). British Airways voerde al eerder onderhandelingen over overneming van Dan Air, maar deze gesprekken werden in september zonder resultaat afgebroken. De Britse luchtvaartreus hervatte de onderhandelingen nadat eerder deze maand een reddingspoging van Virgin Atlantic Airways, de Britse luchtvaartmaatschappij van miljonair Richard Branson, op niets was uitgelopen.

De overname van Dan Air door British Airways is een eerste stap in een nieuwe strategie die moet leiden tot de oprichting van een nieuwe, goedkope luchtvaartmaatschappij dat een netwerk van korte-afstandvluchten zal onderhouden vanaf het Londense vliegveld Gatwick. British Airways is op dit moment al bezig met de reorganisatie van haar regionale vluchten om haar financiële positie te verbeteren. British Airways onderhoudt thans korte aftsandslijnen vanaf Gatwick met tien Boeing 737-toestellen.

Britannia Airways, de belangrijkste chartermaatschappij in Groot-Brittannië, heeft aangekondigd het Bureau voor "Fair Trade' en het Ministerie van transport om een onderzoek te zullen vragen naar het reddingsplan voor Dan Air van British Airways. Britannia zegt zich zorgen te maken over de overheersende positie van BA op de Britse vliegtuigmarkt, omdat deze de concurrentieverhoudingen verstoort.

Verwacht wordt dat de besprekingen tussen Dan Air en British Airways binnen enkele weken kunnen worden afgerond. (Reuter)