Miljardair wordt de nieuwe premier van Libanon

BEIROET/WASHINGTON, 24 OKT. De miljardair Rafik al-Hariri is gisteren tot premier benoemd van de nieuwe Libanese regering.

De voornaamste taak van de Libanees-Saoedische miljardair is het door een langdurige burgeroorlog verwoeste land economisch weer op de been te brengen. Er werd al enige tijd rekening gehouden met zijn benoeming en het Libanese pond steeg daardoor deze week snel in waarde op de valutamarkten. Velen in Libanon hopen dat Hariri, die zelf zijn fortuin maakte in Saoedi-Arabië in de bouw- en bankwereld, via zijn connecties met koning Fahd nieuwe hulpfondsen voor Libanon zal weten aan te boren. Sommige waarnemers vragen zich echter af of Hariri in staat zal zijn op termijn met de Libanese politici samen te werken. De benoeming van Hariri werd met instemming begroet in Washington. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Richard Boucher, onderstreepte het belang van stabiliteit in het land en wees op de cruciale rol van het Libanese leger hierbij. Later meldde een anonieme bron op het ministerie dat de VS voor het eerst sinds 1984 militaire hulp aan Libanon geven. (AFP, Reuter)