Lawrence

Aardig dat de waarnemend Amerikaans minister van buitenlandse zaken Lawrence Eagleburger ook in Griekenland bekendstaat als "Lawrence of Macedonia', zoals Frans van Hasselt meldt (NRC Handelsblad, 20 oktober), maar het zal de meeste lezers niet duidelijk zijn geworden waar deze bijnaam op slaat. Die heeft dan ook niets te maken met Griekenland, maar wel met het voormalige Joegoslavië.

Eagleburger was als jong diplomaat verbonden aan de Amerikaanse ambassade in Belgrado, toen in 1963 Skopje, de hoofdstad van Macedonië, door een aardbeving voor een groot deel werd verwoest. De VS hebben na deze ramp op ruime schaal hulp verleend, waarbij Eagleburger als vertegenwoordiger van de ambassade een cruciale rol speelde. Daarmee heeft hij zijn erenaam verdiend. Toen hij plusminus vijftien jaar later in Belgrado terugkeerde als ambassadeur werd hij dan ook prompt weer als "Lawrence of Macedonia' door de pers ingehaald.

    • J. van der Valk