Hongarije legt conflict over dam voor aan Hof

DEN HAAG, 24 OKT. Hongarije heeft een conflict met Tsjechoslowakije over de aanleg van een dam in de Donau voorgelegd aan het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

Dit heeft het Hof gisteren bevestigd. De Hongaarse staatssecretaris van buitenlandse zaken, Janos Martonyi, had eerder al verklaard dat het Internationale Gerechtshof volgens zijn land het beste forum was om over het conflict te beslissen. Tsjechoslowakije heeft echter tot dusverre geweigerd de rechtsmacht van het Hof in deze kwestie te erkennen, waardoor de rechters nog niet kunnen beginnen met hoorzittingen. Een poging van de Europese Gemeenschap om te bemiddelen tussen beide landen leed gisteren schipbreuk. Beide staten bleken niet bereid om samen met de EG de invloed op het milieu te gaan onderzoeken van de dam die Slowakije in de Donau wil aanleggen. Het plan voor de dam dateert uit 1977, toen er in zowel Tsjechoslowakije als Hongarije nog communisten aan het bewind waren. De opzet was om de rivier om te leggen en een dam te bouwen. Daarna zou er een waterkrachtcentrale worden aangelegd. De huidige Hongaarse regering wil het project echter annuleren omdat dit te duur is en het milieu te zeer aantast. (AP, Reuter)