Ex-minister: "verklaring Van der Stoel is onzin'

ROTTERDAM, 24 OKT. “Onzin”, ontploft de Franse ex-minister van buitenlandse zaken Jean Sauvagnargues. “Absoluut onzin.” De voormalige bewindsman wuift vanuit Parijs de uitlatingen van zijn vroegere collega Van der Stoel (PvdA) weg: nee, diens verklaringen in NRC Handelsblad over de afloop van de beruchte gijzelingskwestie van 1974 zijn “mijns inziens totaal in strijd met de feiten”. Aanvankelijk had Sauvagnargues (“Pardonnez moi, u belt tijdens het vrijdagavond-diner”) de hoorn op de haak gegooid.

In 1974 slaagden Japanse terroristen erin de Franse ambassade in Den Haag te bezetten. Na de gijzeling van het personeel in het gebouw vloog Transavia-gezagvoerder Pim Sierks de extremisten naar Damascus, waar de vlieger het door de Nederlandse overheid meegegeven losgeld (300.000 dollar) overhandigde aan de Franse ambassadeur aldaar. Gisteren bevestigde Van der Stoel, indertijd een van de hoofdrolspelers in het drama, de verklaring van oud-Transavia-topman John Block dat de Franse regering de gewraakte 300.000 dollar slechts gedeeltelijk aan de Nederlandse overheid heeft teruggegeven. Tot Van der Stoels “irritatie” zou Parijs een flinke huursom in rekening hebben gebracht betreffende “een stokoude Boeing 707 die door de Franse regering ter beschikking was gesteld voor de operatie”.

Met Van der Stoels verklaring leek definitief het gerucht uit de wereld als zou Sierks een deel van het losgeld hebben verdonkeremaand. Van der Stoels toenmalige onderhandelingspartner Sauvagnargues zegt nu zich buitengewoon te ergeren aan diens opmerkingen over de in die tijd “buitengewoon onaangename onderhandelingen: een vorm van touwtrekken die voorbijging aan het feit dat Nederland alles op alles had gezet om de kwestie zonder bloedvergieten af te handelen”.

Sauvagnargues ontkent te enen male zo'n diplomatieke schoffering. “Naar mijn beste weten vertelt Van der Stoel nonsens. Het klinkt mij als een geromantiseerd verhaal in de oren.” Sauvagnargues vindt de Nederlandse gevoeligheden op dit punt overdreven: “Zelfs als wij Fransen het losgeld niet hebben teruggegeven, vind ik het geen zaak om je druk over te maken. Voor een regering is 300.000 dollar niet veel geld.”

    • Max Christern
    • Frénk van der Linden