Eindakkoord over overneming Fokker

ROTTERDAM, 24 OKT. De overneming van vliegtuigbouwer Fokker door Deutsche Aerospace (Dasa) gaat door. Fokker en de Nederlandse overheid hebben met het Duitse bedrijf op alle punten definitieve overeenstemming bereikt.

Alleen de top van Daimler-Benz moet het akkoord nu nog goedkeuren. Die goedkeuring is volgens ingewijden een betrekkelijke formaliteit, gezien het mandaat van de Dasa-onderhandelaars.

Minister Andriessen (economische zaken) zei gisteravond te hopen dat het contract maandag al kan worden getekend. Uiteindelijk zal Dasa 51 procent van de aandelen Fokker verwerven. Dat gebeurt ten dele door een emissie van nieuwe Fokker-aandelen die de Duitse partner koopt en voor de rest door de overname, in twee fasen, van het belang van 31,8 procent dat de Nederlandse staat nu nog in Fokker heeft.

Deutsche Aerospace zal per aandeel Fokker een prijs betalen tussen de 35 en 40 gulden. Hoewel dat circa tien gulden minder is dan de eerder afgesproken "bandbreedte' voor de overnamekoers, spreken betrokkenen niettemin van een “acceptabel compromis”, zeker tegen de achtergrond van de sinds dit voorjaar sterk gedaalde beurskoers van Fokker. De afgelopen dagen dreigde de transactie op de valreep nog te struikelen over de door Dasa te betalen prijs.

Het bereiken van het akkoord betekent een grote opluchting voor alle betrokken partijen. Na de eind juli afgesloten principe-overeenkomst hebben de gesprekken zich veel langer dan verwacht voortgesleept. Dat kwam vooral doordat minister Andriessen van de Duitsers garanties verlangde voor het niet onmiddellijk stopzetten van het Fokker 50-project. Het eindakkoord bevat nu een formule over de toekomst van Fokkers turbopropvliegtuig waarmee alle drie de partijen konden instemmen.

Echt harde garanties voor de voortzetting van de F50 zijn van Duitse zijde niet verkregen. Bestuurder P. van Bers van de Industriebond FNV, gisteravond nog niet ingelicht over het eindakkoord, zegt evenwel dat “elke extra zekerheid die je kunt krijgen is meegenomen”. De verkoop van de Fokker 50 stelt teleur. Bovendien is het toestel een regelrechte concurrent van de ATR42, een vliegtuig dat door het Italiaanse Alenia en het Franse Aérospatiale gezamenlijk wordt gemaakt. Het is de bedoeling dat Dasa de Fransen en Italianen in een later stadium bij de samenwerking met Fokker betrekt.

    • Ben Greif