Britse douane legt beslag op video over veilig vrijen

AMSTERDAM, 24 OKT. De Britse douane heeft beslag gelegd op een Nederlandse voorlichtingsfilm over veilig vrijen. De videoband, die is gefinancierd door het ministerie van WVC, wordt door de grensbewaking beschouwd als “onfatsoenlijk en obsceen”.

De "Safe sex videoshow, In the heat of the moment' is geproduceerd door de Stichting Aanvullende Dienstverlening (SAD). De video wordt gebruikt in een voorlichtingsprogramma over aids en veilig vrijen voor groepen homoseksuele mannen. De film werd het afgelopen jaar regelmatig vertoond op voorlichtingsavonden en tevens gepresenteerd op de in Amsterdam gehouden internationale Aids-conferentie. De video was bedoeld voor voorlichtingsactiviteiten voor homoseksuelen in Norwich.

De film bestaat uit zes humoristische sketches waarin informatie wordt gegeven over veilig vrijen. Het publiek wordt er daarbij op gewezen dat ook in het heetst van de strijd (“the heat of the moment”) de voorzichtigheid niet uit het oog verloren mag worden. “In de film zie je onder meer hoe iemand een condoom omdoet en ook zijn er andere expliciete seksuele scenes. Daar gaat het ten slotte over. Maar het is zeker geen porno”, aldus SAD-directeur L.C. de Kam.

De lokale dienst voor de volksgezondheid in Norwich heeft inmiddels geëist dat de band wordt vrijgegeven. De homo-organisatie voor wie de video bedoeld is, meent dat de film een essentieel onderdeel is van de voorlichting in de strijd tegen Aids. Volgens de organisatie wijst onderzoek uit dat er in Groot-Brittannië als gevolg van de voortdurende censuur nog steeds geen goed voorlichtingsmateriaal op de markt is.