Bezuinigingen

In de tijd van terechte bezuinigingen van de overheid werd desondanks besloten een nieuw gebouw in Den Haag voor onder andere de Tweede Kamer te bouwen. Het resultaat hebben wij gezien, een kille grote vergaderruimte waar vaak tien afgevaardigden zitten en wellicht twee vertegenwoordigers van de regering.

Dit symboliseert nog meer dan ooit de afstand tussen de kiezer en degene die hem vertegenwoordigt. En dan moet Den Haag, althans volgens de laatste berichten, proberen die afstand te overbruggen.

Toen ik op de televisie een debat volgde in het "House of Commons' in Londen voelde ik de uitstraling van de historische ruimte als iets unieks. Waarom moet de Nederlander zoiets eenvoudigs weggooien? Ik neem graag aan dat het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer veel besparingen oplevert, maar afgezien van de eventuele besparingen in geld, geldt nog zwaarder het verlies aan de band met de traditie, alhoewel ik vooruitgang beslist niet afwijs. Dat nieuwe gebouw in Den Haag kan beter verkocht worden aan een eigenaar van bijvoorbeeld een conferentiecentrum, zodat de kiezer weer eens de vertrouwde groene bankjes kan terugzien.

    • J. Tijssen