Belastingen Duitsland in 1995 omhoog

BONN, 24 OKT. De belastingen in Duitsland zullen in 1995 opnieuw verhoogd moeten worden om de schulden van de voormalige DDR af te lossen. Dit zegt Bondskanselier Helmuth Kohl in een interview met de krant Bild am Sonntag die morgen verschijnt.

Kohl kwam vorig jaar al in politieke problemen toen hij zijn verkiezingsbelofte van 1990 om de belastingen niet te verhogen, brak. De Bondsregering besloot in 1991 tot een eenmalige verhoging van de inkomstenbelasting en verhoging van de accijnzen op brandstoffen en rookwaren. Die lastenverzwaring was nodig om de zeer hoge lasten voor voorzieningen in het verarmde Oosten te betalen.

“Naar mijn mening zal een inkomstenverbetering nodig zijn om de extra financiële lasten die we hebben geërfd, te kunnen dragen”, aldus de Bondskanselier in Bild am Sonntag. Belastingverhoging is volgens Kohl in 1995 ook nodig omdat de vijf Oostduitse deelstaten dan worden opgenomen in de regeling voor overheveling van financiële middelen van rijke naar armere deelstaten: de Länderfinanzausgleich.

De Oostduitse schulden van in totaal 400 miljard mark zorgen volgens Kohl vanaf 1995 voor een extra jaarlijkse last op de federale begroting van 40 miljard mark aan rente en aflossingen. Het gaat om 250 miljard mark aan schulden die het Treuhand-agentschap maakt bij de privatisering van de staatsondernemingen en 150 miljard mark aan staatsschuld van de vroegere DDR.

Niet bekend

De sociaal-democratische oppositiepartij SPD die kritisch staat tegenover het financiële beleid van de regering in verband met de Duitse vereniging, gaf gisteren als commentaar dat Kohl de Duitse kiezers “nog steeds niet de waarheid vertelt”. “Hij weet dat de regering haar inkomsten veel eerder (dan 1995) verder moet verhogen”, zei partijfunctionaris Karlheinz Blessing. (Reuter)