World Series

Lonnie Smith heeft de beslissing in de World Series even uitgesteld. Met een Grand Slam homerun in de vijfde innings beroofde hij de Toronto Blue Jays vooralsnog van de officieuze wereldtitel honkbal, de eerste ooit in 122 jaar Amerikaans honkbal die door een ploeg buiten de Verenigde Staten zou zijn behaald.

Door zijn knal hield hij de Atlanta Braves in de strijd. De Braves wonnen de vijfde wedstrijd in de best-of-seven met 7-2 in de uitpuilende Sky Dome (50.268 toeschouwers) van Toronto. De Blue Jays behielden de leiding in de Series (3-2), maar wedstrijd zes en eventueel zeven worden morgen en zondag gespeeld in Atlanta, in het stadion van de "tomahawks'.

Smith, 36, een ex-junkie en de schlemiel van de Atlanta Braves, verscheen in de vijfde innings met twee man uit als aangewezen slagman in het slagperk. Jack Morris, de werper van de Blue Jays, had David Justice daarvoor een vrije loop gegeven. Justice had in de vierde innings een solo-homerun geslagen. Met Justice waren de honken vol. Nixon bereikte het eerste met een honkslag, Pendleton sloeg hem met een tweehonkslag naar het derde.

“Ik was”, vertelde Smith, “nijdig op Morris. Hij toonde weinig respect. Hij gaf Justice opzettelijk een vrije loop en wilde de derde nul over mijn rug binnenhalen.” De agressie vertaalde Smith in een homerun in het rechtsveld. “Ik raakte de bal vol. Ik gokte op een fastball en hij gooide er een. Er zat enig geluk bij.” Het was de zestiende Grand Slam-homerun in de historie van de World Series en Smith's eerste.