Wilkinson Sword in de etalage

Wilkinson Sword, fabrikant van toilet- en scheerartikelen, is te koop. Eemland Holdings, een in Nederland geregistreerde houdstermaatschappij die eigenaar is van Wilkinson, heeft laten weten dat enkele financiële instellingen in Zweden, die Eemland voor ongeveer de helft bezitten, niet langer geld willen steken in de uitbreiding van Wilkinson. Wilkinson zou ongeveer 300 miljoen dollar (510 miljoen gulden) moeten opbrengen.

Wilkinson is de op een na grootste fabrikant van scheermesjes in West-Europa. In het Verenigd Koninkrijk heeft het een marktaandeel van vijftien procent en in Duitsland van dertig procent. Concurrent Gillette is beduidend groter. Dit concern, dat ook een belang van 22 procent in Eemland in handen heeft, is op de wereldmarkt tweemaal zo groot als Wilkinson.

Vorig jaar gelastte de Britse monopoliecommissie dat Gillette zijn belang in Eemland moest verkopen omdat het een eerlijke concurrentie in de weg stond. Vanuit Duitsland kwam later eenzelfde opdracht.

In 1989 moest Gillette op last van het Amerikaanse ministerie van justitie zijn aankoop van de Amerikaanse activiteiten van Wilkinson ongedaan maken. Gillette heeft eerder deze week laten weten dat de verkoop van Wilkinson de problemen met de autoriteiten uit de wereld zal helpen.

Wilkinson is de afgelopen jaren nogal eens van eigenaar gewisseld. In 1987 kocht Swedish Match de onderneming van de Amerikaanse staalproducent Allegheny. Toen Swedish Match in 1988 werd overgenomen door Stora, werd ook Wilkinson eigendom van dit Zweedse pulp- en papierconcern. In 1989 werd Wilkinson gekocht door Eemland, waarin enkele Scandinavische instellingen zitten, alsmede Gillette en de investeringsbank J.P. Morgan.

De omzet van Wilkinson kwam vorig jaar uit op omgerekend 354 miljoen gulden, waaraan de scheermesjes 85 procent bijdroegen. De winst bedroeg 53 miljoen gulden. De onderneming heeft 2000 mensen in dienst. Er zou al zijn gesproken met enkele gegadigden, maar resultaat is er nog niet geboekt. Kandidaten voor Wilkinson zijn onder meer Schick, Bic, Colgate-Palmolive en Reckitt and Colman.