VHS probeert aandelen opnieuw af te stempelen

Het vastgoedfonds VHS uit Amersfoort heeft voor de tweede keer een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitgeschreven om te proberen het voorstel tot afstempeling van de aandelen aangenomen te krijgen.

Dat mislukte op de vergadering van 16 oktober, toen geen tweederde meerderheid voor het plan te vinden was. De nieuwe vergadering van aandeelhouders heeft plaats op 10 november in Utrecht.

De afstempeling van de aandelen van 5 gulden nominaal tot 0,50 gulden vormt een elementair onderdeel van het reddingsplan van Uni-Invest. Uni-Invest-topman Richard Homburg wil na afstempeling 28 miljoen aandelen ondershands overnemen waardoor hij een belang van 90 procent in VHS krijgt. Van de 14 miljoen gulden die VHS daarvoor ontvangt, wordt direct 10 miljoen gulden afgelost aan Van Lanschot Bankiers. Homburg wil van VHS een handelsfonds maken waarover Uni-Invest de directie gaat voeren.

Op 16 oktober sneuvelde een voorstel tot afstempeling van de VHS-aandelen omdat geen tweederde meerderheid werd behaald. Van de bijna 1,4 miljoen vertegenwoordigende aandelen stemden er ruim 706.000 voor en 686.000 tegen. Tweederde meederheid hield in dat ruim 931.000 stemmen voor het voorstel moesten worden uitgebracht, wilde het worden aangenomen.

Een tweederde meerderheid is statutair vereist indien minder dan 50 procent van het geplaatste aandelenkapitaal aanwezig is. In totaal staan ruim 3 miljoen aandelen uit. Op 16 oktober waren iets meer dan 100.000 aandelen te weinig aanwezig om met een enkelvoudige meerderheid akkoord te kunnen gaan.