Vervelende spellen bestaan niet

Openingstijden: 23 oktober van 12.00 tot 20.00 uur; 24 oktober van 10.00 tot 20.00 uur en 25 oktober van 10.00 tot 18.00 uur.

Wie denkt dat Memory een spel is voor kleuters, heeft het mis. Het spel, dat net in een nieuwe, dinosauriër-uitvoering is uitgebracht, wordt met een oplage van honderdvijftigduizend dozen per jaar verkocht aan jong en oud. Hetzelfde geldt voor Mens erger je niet, Ganzenborden of Waanzinnig Winkelen. Al deze spellen, en nog duizend andere, zijn dit weekeinde te zien en te spelen op de "spelpleinen' en "speelterrassen' in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens de eerste Nederlandse Nationale Spellendagen.

Voornaamste doel van de spellenbeurs, die is geënt op de jaarlijkse Spieletage in het Duitse Essen, is te voorkomen dat klanten het verkeerde spel kopen. Want het spellenaanbod is de laatste tijd groot maar onoverzichtelijk geworden. Kleurige verpakkingen met schreeuwerige teksten zeggen weinig over de inhoud van de dozen, die toch al gauw honderd gulden kosten. Zelfs verkopers weten vaak niet precies uit te leggen wat er in zit.

“Als je in de winkel staat, vraag je je toch altijd af "koop ik niet een doos met lucht?' ”, zegt J. de Groot van de Utrechtse Jaarbeurs. “Daarom kun je op deze beurs driedimensionaal kennismaken met een keur aan spellen.” Een spel kun je pas beoordelen als je er mee gespeeld hebt, vindt ook R. Steinvoorte, product-manager van spellenfabrikant Ravensburger. “Vervelende spellen bestaan niet. Maar een spel moet wel bij je passen.”

Nergens in Europa worden zoveel spelletjes verkocht en gespeeld als in Nederland. De spellenmarkt heeft hier de laatste vier jaar een explosieve groei meegemaakt. Onder invloed van de televisie zijn spellen als Boggle, Pisa, Triviant en Prijzenslag populair geworden. Maar ook traditionele bordspellen als Scrabble, Monopoly en Memory zijn nog altijd "in'. Een nieuwe trend zijn de zogenoemde fantasy-spellen, zoals Hero Quest, waarbij niet het mechanisme maar het thema belangrijk is; je moet in de rol van je speelfiguur kruipen.

Ook videospellen doen het goed. Op de beurs zijn onder meer Nintendo en de concurrent Sega vertegenwoordigd. Nintendo introduceerde zijn videospellen in 1987 in Nederland, maar ze begonnen pas na twee jaar goed te lopen. Nu gaan ze als warme broodjes over de toonbank, weet assistent product-salesmanager H. van Kleef. Op de beurs zal vooral de half jaar oude Super Nintendo onder de aandacht worden gebracht en accessoires als de scope: een geweer dat op het televisiescherm "afgevuurd' kan worden bij schietspellen.

Het bedrijf Speelgoed Van Putten in Harmelen claimt het eerste "interactieve video-bordspel' op de Nederlandse markt te hebben gebracht. Atmosfear heet het spel, dat wordt geleid door een “angstaanjagende poortwachter”. Vanaf het televisiescherm geeft deze poortwachter opdrachten die op het bord moeten worden uitgevoerd. De pionnen zijn grafzerken en de spelers zijn omgedoopt tot Hellin de klopgeest, Baron Samedi de zombie of Anne de Chantraine de heks. Doel van het spel is voldoende sleutels te verzamelen om op het Nachtmerrieplein te belanden.

Volgens Steinvoorte vormen de computerspellen geen bedreiging voor de traditionele spelletjes. “Het zijn niet de bordspelers die nu elektronica kopen. De spellenmarkt is gewoon verbreed.” Toch speelt ook Ravensburger in op de populariteit van het videospel. In samenwerking met Philips ontwikkelt het bedrijf een bordspel op Compact Disc Interactive: een combinatie van informatie, beeld en geluid die het mogelijk maakt om ingewikkelde bordspellen op de computer te spelen.

Bij videospellen zijn twee dingen belangrijk, weet "computerjunk' Dick. “Ze moeten er goed uitzien en het verhaal moet boeiend zijn. Als een spel aan die voorwaarden voldoet, kun je er zo verslaafd aan raken.” Zelf houdt hij vooral van adventure-spellen, waarbij prinsessen moeten worden bevrijd of monsters verslagen. “Als ik daaraan begin, kan ik niet meer stoppen. Tot diep in de nacht probeer ik schatten te vinden.” Wel vindt hij het jammer dat je videospellen meestal in je eentje speelt. “Een bordspel is gezelliger. Alhoewel, als je aan het Risken bent, kunnen vreedzame mensen veranderen in fanatiekelingen die er alles aan doen om een stuk Azië te veroveren. En of dat nu zo gezellig is...”

    • Birgit Donker