Van der Stoel: deel losgeld bleef in Parijs

ROTTERDAM, 23 OKT. De Franse regering heeft het losgeld van 300.000 dollar dat Nederland in 1974 aan Japanse terroristen betaalde nooit in zijn geheel terugbetaald. Dit heeft oud-minister van buitenlandse zaken mr. M. van der Stoel vanmorgen desgevraagd bevestigd.

John Block, oud-topman van Transavia en Air Holland, uitte de beschuldiging gisteren in een vraaggesprek met deze krant. Het losgeld werd in september 1974 betaald aan Japanse terroristen die in de Franse ambassade in Den Haag onder anderen de Franse ambassadeur gijzelden.

Jarenlang deden geruchten de ronde dat gezagvoerder Pim Sierks, die de Japanse extremisten destijds van Nederland naar Damascus vloog, het geld zou hebben meegenomen.

Van der Stoel zei zich vanmorgen “met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” te herinneren “dat wij van Parijs in de verste verte niet het totale losgeldbedrag hebben teruggekregen”. “Na afloop van de gijzeling hebben wij buitengewoon onaangename onderhandelingen met de Fransen gevoerd. Hun voorstel was: Let's split the bill. Ik ervoer het als een vorm van touwtrekken die voorbijging aan het feit dat Nederland alles op alles had gezet om de kwestie zonder bloedvergieten af te handelen. Uiteindelijk hebben wij toen toch toegegeven. Ik heb er altijd het land aan gehad dat een gedeelte van het bedrag verlorenging. Diplomatieke schoffering is een wel erg verregaande term, maar buitengewoon irritant was het wel.”

Sierks reageerde vanmorgen opgelucht op de uitlatingen van Van der Stoel. “Het verhaal dat ik geld in mijn zak zou hebben gestoken, heb ik altijd als bullshit ervaren. Ik wou dat ik die poen hád.”