Turkije begint nieuw offensief in noord-Irak

ANKARA, 22 OKT. Het Turkse leger is een nieuwe, grote operatie begonnen tegen Turkse Koerden op Iraaks grondgebied. Dat heeft de Britse BBC-radio vanochtend gemeld, die zich baseert op een correspondent in het zuidoosten van Turkije.

Het zou gaan om de grootste operatie tot nu toe tegen militante aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die wedijvert voor onafhankelijkheid van de tien miljoen Turkse Koerden in het zuidoosten van Turkije. Turkse kranten schreven vanochtend dat 5.000 Turkse militairen aan de operatie deelnemen. Eerder deze maand werd gespeculeerd op het aanstaande begin van een grootscheeps offensief tegen de PKK, nadat meer dan honderdduizend Turkse militairen aan de grens met Irak zouden zijn samengetrokken.

Zo'n grote operatie is niet van officiële zijde bevestigd. Wel maakten Turkse woordvoerders gistermiddag melding van voortgaande luchtaanvallen door Turkse bommenwerpers op Koerdische posities aan de Iraakse zijde van de grens, in het gebied ten zuiden van de stad Uludere. De bombardementen zouden bedoeld zijn “als inleiding van een beperkte operatie door Turkse commando's op Iraaks grondgebied”, gericht tegen de PKK-kampen in een vallei ten noordoosten van de stad Zakho, in het noordoosten van Irak.

Volgens de Turkse minister van binnenlandse zaken, Ismet Sezgin, zouden de PKK'ers “ingesloten zijn tussen het Turkse leger en de peshmerga's”, de Iraakse Koerden die de door Bagdad gesteunde PKK bestrijden. Sezgin zei dat de “terroristen zware verliezen lijden”, als gevolg van de Turkse operatie en van aanvallen door peshmerga's.

Bij een nieuwe aanval door PKK-aanhangers op een dorp in de zuidoostelijke provincie Tunceli, zouden twaalf dorpsbewoners, twee Turkse soldaten en acht rebellen zijn gedood. In de oostelijke stad Karakocan zouden eveneens twee soldaten en acht rebellen zijn gedood.