Strijd van moslims en Kroaten breidt uit

BELGRADO, 23 OKT. De vijandelijkheden tussen Kroaten en moslims in Bosnië-Herzegovina lijken zich gisteren te hebben uitgebreid. Radio Belgrado maakte, in een door andere bronnen onbestigd bericht, melding van een gewapend treffen in de stad Mostar. In Centraal-Bosnië, waar de vijandelijkheden maandag begonnen, wordt volgens zowel Kroatische als Bosnische radiostations op grote schaal gevochten bij de steden Novi Travnik. De Kroaten, die eerder de stad Vitez hebben gezuiverd van moslim-eenheden, zouden daarbij aan de winnende hand zijn en moslims uit de stad verdrijven.

De moslims van hun kant zouden mortierbombardementen uitvoeren, waarbij volgens Radio Zagreb honderd gewonden zijn gevallen. Volgens Radio Sarajevo hebben in Zenica de Kroaten overwegend door moslims bewoonde wijken afgesloten.

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, heeft de strijd afgedaan als een conflict tussen "lokale commandanten' en de aanvoerder van het Kroatische leger in Bosnië-Herzegovina, Mate Boban, voor een gesprek naar Sarajevo uitgenodigd. Op de achtergrond speelt een conflict tussen Kroaten en moslims over de oprichting van een aparte Kroatische staat in Bosnië-Herzegovina.

Leden van een VN-commissie hebben nabij de Kroatische stad Vukovar, die in november door het Joegoslavische leger en Servische vrijwilligers werd veroverd, sporen van een massagraf aangetroffen. Leden van de commissie deelden dat gisteren mee op een persconferentie in Zagreb.

Tot zover onze redacteur

De Verenigde Staten hebben gisteren de Verenigde Naties een rapport ter beschikking gesteld over wreedheden in Bosnië-Herzegovina, waarin details staan “die je maag omkeren”, zoals een Amerikaanse functionaris zei. Volgens Richard Boucher, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, biedt het rapport “een geloofwaardig verslag, op basis van een talrijke bronnen, dat tal van zeer afschuwelijke incidenten beschrijft, waaronder welbewuste moordpartijen, marteling van gevangenen, misbruik van burgers in gevangenkampen, willekeurige vernieling en vernietiging van privé bezittingen en massale gedwongen verwijdering en deportatie van burgers”.

De Amerikaanse regering doet een beroep op andere landen ook hun eventuele bevindingen ter kennis van de Verenigde Naties te brengen. Volgens het rapport maken vooral Serviërs in Bosnië zich schuldig aan wreedheden, maar gaan ook moslims en Kroaten niet vrijuit.

Het rapport haalt onder meer een smid aan die vertelde hoe Servische gardisten op 26 juli 160 mannen doodden in een kamp in het noordwesten van Bosnië. Een andere man meldde hoe een Servische militair een gevangene meenam en even later met een bloederig mes en het hoofd van zijn slachtoffer terugkeerde. Een moslims-geestelijke wordt aangehaald die vertelde dat Servische militairen bij wijze van straf lichaamsdelen van mensen afsneden. (AP, Reuter)