Sears Roebuck voor het eerst sinds jaren dertig op verlies

Het Amerikaanse concern Sears, Roebuck and Co., het op twee na grootste detailhandelsbedrijf ter wereld, heeft in het derde kwartaal een groot verlies geleden van 833,7 miljoen dollar.

Het is voor het eerst sinds 1933 dat Sears rode cijfers rapporteert. Het verlies is vooral toe te schrijven aan forse schadeclaims bij verzekeringsdochter Allstate Insurance.

Allstate is zwaar overladen met schadeclaims na de desastreuse orkanen Andrew en Iniki, die eerder dit jaar respectievelijk Florida en Hawai teisterden. Sears heeft daarvoor een voorziening getroffen van 1,25 miljard dollar.

Allstate leed in het derde kwartaal een verlies van 840,2 miljoen dollar tegen een winst van 158,2 miljoen dollar in dezelfde periode van 1991. Sears als geheel boekte in het derde kwartaal van vorig jaar een winst van 229,2 miljoen dollar.

Over de eerste negen maanden van het jaar leed Sears een verlies van 166,1 miljoen dollar in vergelijking met een winst van 765,8 miljoen dollar in de overeenkomstige periode van 1991. De omzet groeide in het derde kwartaal van 14,3 tot 14,5 miljard dollar en over de eerste negen maanden van 41,3 tot 42,3 miljard dollar.

In de detailhandel zag Sears in het derde kwartaal een winst van 54,4 miljoen dollar omslaan in een verlies van 36,4 miljoen dollar. De financiële dochteronderneming Dean Witter zag haar winst in het derde kwartaal stijgen van 92,1 miljoen dollar tot 114,3 miljoen dollar, terwijl de winst van het vastgoedbedrijf Coldwell Banker omhoog ging van 5,5 miljoen dollar tot 20,2 miljoen dollar.