Schikking na geplande export gifgas aan Iran

MIDDELBURG, 23 OKT. Twee chemische bedrijven die eind 1990 betrokken waren bij de geplande export van gifgas-grondstoffen naar onder meer Iran worden niet vervolgd.

De bedrijven hebben een door het openbaar ministerie in Middelburg voorgestelde schikking geaccepteerd. De directies van de bedrijven, Eldi Chemicals uit Krimpen aan de IJssel en Bechem Chemie uit Haarlem willen zich, evenmin als de officier van justitie, mr. L. Groen, niet uitlaten over de hoogte van de boetes. Eldi wilde twee jaar geleden 65.000 liter tri-ethanolamine afkomstig van Bechem via Engeland aan Iran leveren. In Vlissingen werd de lading in beslag genomen omdat een exportvergunning ontbrak. De chemicalien die als grondstof voor stikstofmosterdgas gebruikt kunnen worden, staan op de lijst van strategische goederen. De lading was volgens Groen bestemd voor een zeepfabriek in Iran.