Partijen in Denemarken: compromis over EG nabij

KOPENHAGEN, 23 OKT. Oppositie en regering in Denemarken zijn gisteren dichtbij een "nationaal compromis' gekomen over de manier waarop het land alsnog het Verdrag van Maastricht kan ratificeren. De drie oppositiepartijen, die samen een meerderheid hebben in het parlement, presenteerden een plan dat door de regering werd verwelkomd als “serieus en redelijk” en als “een basis voor de onderhandelingen tussen Denemarken en de elf andere EG-landen”.

Volgens het plan moet Denemarken uitzonderingsclausules bedingen inzake de gezamenlijke Europese munt, het defensiebeleid, justitie en politie en het Europese burgerschap. Denemarken moet lid blijven van de EG, zo vinden de partijen, maar het land moet wel volledig zijn eigen sociale beleid voeren. Verder wordt meer openheid en democratie geëist in de Europese besluitvorming.

De Deense regering wil op 1 november een "nationaal compromis' presenteren aan de andere elf EG-landen als oplossing voor de patstelling die in juni ontstond toen de Deense bevolking "Maastricht' verwierp.

Als de Europese regeringsleiders vervolgens op hun top in december met de voorgestelde uitzonderingen akkoord gaan, zal een tweede Deense referendum over de Europese Unie rond april volgend jaar worden gehouden. Dat laatste zei premier Lubbers gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over de extra EG-top die vorige week in Birmingham is gehouden. (Reuter)