Opinie

    • Youp van ’t Hek

Miljoenen

Al weken worden hoekjes van de kranten gevuld met teksten over de onderhandelingen tussen Johan Cruijff en zijn baas. Johan wil meer geld, vraagt zich af waarom de voorzitter zich druk maakt om een schijntje van 650.000 gulden op een begroting van honderd miljoen en hij legt via de kranten nog wat andere eisen op tafel. Natuurlijk staat Johan sterk. Kampioen van Spanje en een Europa Cup in één seizoen is veel en de Catalanen zullen hem daarom niet gemakkelijk laten gaan. Dat weet hij natuurlijk ook wel en dat hoort weer bij het spelletje van het onderhandelen. Toch heeft het ook iets zieligs. Dat het geld de hele dag over straat rolt. Ieder detail van het contract haalt Voetbal International en wordt door de familie Heuvelman, Balkeinbrij 9 te Zoetermeer, uitgeplozen. Vader Heuvelman verslijt zijn leesbril op de sportpagina van De Telegraaf en ook zoon Henk heeft per jaar niet genoeg aan een paar lenzen om het allemaal te kunnen volgen.

Ook zij lezen het bedrag van 650.000 gulden alsof het om een broodje kaas gaat. De karbonades worden met het nieuws overgoten. Johan is al jaren de jus over het avondeten. Terwijl moeder gulzig Hans van der Togt inhaleert praten zij over Johan. En ook wel over Frank, Marco en Ruud en over het geld van Frank, Marco en Ruud. Frank, Marco en Ruud hebben ook gelijk met hun eisen aan Berlusconi en Johan ook.

Flarden huursubsidie gaan door moeder Heuvelman, als je bij de Wehkamp koopt hoef je niet meteen contant te dokken en dat is de reden dat zij bij de Wehkamp koopt. Een andere reden is niet te verzinnen. Het is pas de 23ste vandaag, maar het saldo geeft alweer de 31ste aan. Kliekjes dus.

“Johan heeft gelijk”, zegt papa tegen zoon Henk en daarna gaat Maradona over de tong. Als een oude kennis.

“Die verdient in verhouding ook niet veel”, zegt vader en hij trekt een blik alsof hij iets naar het kleine dikkerdje in Sevilla wil gireren. Ze gissen samen nog een kwartiertje naar het inkomen van Romario. Moeder heeft ondertussen genoten van het Rad en van haar twee jongens. Wat kunnen ze toch fijn met elkaar praten.

Er wordt afgewassen onder het journaal. Dat is toch alleen maar ellende en er wordt niemand wijzer van. Moeder wil nog even naar Arnie kijken. Die is ook zo uit het leven gegrepen.

“Wat zou Vaantje krijgen”, plonst Henk de borden in het hete water. De conclusie van de beide mannen is: veel. Heel veel zelfs.

Oh heerlijk hoekje Johan Cruijff in alle kranten. Blijf altijd bestaan. Stukje Romario over geld, ga niet weg. Frank, Ruud en Marco geef ons meer details over jullie miljoenen. Maradona en Romario sla weer een paar trainingen over, duw een lijntje in je neus en maak de trainer uit voor een “nul op batterijen”. Geef ons elke dag een shotje van dit nieuws. Als het maar over geld gaat en het liefst over voor ons onbereikbare bedragen als honderd miljoen. Wees nou eerlijk: op dat bedrag is 650.000 gulden toch een schijntje. “Truste Henk”.

“Truste papa”.

Henk geeuwt zich de trap op. Voor hem morgen om half vijf de wekker. Krantenwijkje. Heeft ook wel weer een voordeel. Hij leest als eerste de sportpagina met het vervolg. Hij slaapt tevreden in. Als hij Johan was had hij ook met zijn portefeuille gezwaaid.

    • Youp van ’t Hek