Leger Togo gijzelt parlementariërs

LOME, 23 OKT. Het leger van de Westafrikaanse staat Togo heeft vanmorgen de grenzen met Benin, Ghana en Burkina Faso gesloten. Het maakte bekend dat het de gisteren begonnen gijzeling van 41 parlementsleden zal volhouden tot aan zijn eisen is voldaan.

Gisterochtend drongen enkele tientallen Togolese soldaten, loyaal aan president Eyadema, het parlementsgebouw in de hoofdstad Lome binnen en eisten dat het geld van de partij van president Eyadema (RPT), die vroeger oppermachtig was, aan deze partij wordt teruggegeven. Vorig jaar blokkeerde de overgangsregering het geld.

Hoewel de Hoge Raad van de Republiek, zoals het parlement wordt genoemd, voor de gijzeling in zitting was, in een radio-uitzending heeft verklaard dat hij “kennis heeft genomen van de verklaring van het Togolese leger” en dat hij de regering dringend zou verzoeken zo snel mogelijk het geld terug te betalen, houden de soldaten het parlementsgebouw nog steeds bezet.

In een televisie-uitzending verklaarde het leger gisteravond te wachten met de vrijlating van de parlementsleden totdat hun eisen door de afgevaardigden zijn uitgevoerd. Twee ministers hebben het gebouw inmiddels verlaten, een derde verkoos binnen te blijven tot de crisis was opgelost. Minister-president Koffigoh heeft de, wat hij noemde, “afzondering” van de parlementsleden veroordeeld en hun onmiddelijke vrijlating geëist.

Alle inwoners van Togo waren tot vorig jaar gedwongen een bijdrage te leveren aan de RPT totdat Eyadema veel van zijn macht verloor en na landelijke stakingsacties werd gedwongen oppositieleiders, kerkelijke leiders en vakbondsleden een overgangsregering te laten vormen. Maar de generaal, die in 1967 door een coup aan de macht kwam, heeft dank zij de steun van het leger, dat zich onderscheidt in gewelddadigheid, inmiddels veel van zijn macht teruggewonnen.

Eyadema heeft verklaard geen verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de actie van het leger. Wel heeft hij de soldaten inmiddels opgeroepen terug te keren naar hun kazernes, maar zette geen troepen in om een einde aan de bezetting van het parlementsgebouw te maken. Vorige maand eiste de president dat de blokkade van het geld van zijn partij wordt opgeheven. Hij zei dit geld nodig te hebben om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in december.

Een explosie richtte vanochtend ernstige schade aan bij een gebouw van de Franse hulpverlening, dat naast het parlementsgebouw is gevestigd. Hierbij raakte niemand gewond. Frankijk en de Verenigde Staten hebben kritiek geuit op de pogingen de verkiezing van een democratisch gekozen regering te vertragen. (AP, Reuter, AFP)