In Memoriam Theo Wolvecamp

De kunstschilder Theo Wolvecamp overleed op 11 oktober in Amsterdam. Hij werd 67 jaar oud. Vanaf het eerste uur was hij nauw betrokken bij Cobra, bij Karel Appel, Constant en Corneille, die in het naoorlogse Parijs als "uitgelaten schoolkinderen', zoals Corneille het noemde, elke schilderkunstige regel aan hun laars lapten. De abstracte-expressionist Wolvecamp leefde meer teruggetrokken dan zijn collega's, schilderde moeizamer en weerbarstiger dan zij, vernietigde ook eigen werk. "Je veroorzaakt iets vanuit een vaag idee. Het komt van binnen uit en toch gaat het buiten je om', zei Wolvecamp in een van de sporadische interviews die hij gaf.

Theo

daar lig je dan

koud

onbewegelijk stil

als een ijskoude nacht zonder maanlicht

zwart, zonder licht in je

alle lichten zijn uitgedoofd

het vuur is uit

het schildersvuur is uitgeblust

onverwachts is de wilde schilders

drift ijs geworden.

Onbewegelijk lig je daar

voor eeuwig weg ver heel ver weg

in het niets.

Jij een oude schildersvriend van me

de oorlog

voor eeuwig weg

het leven is onverwachts

nou tabé dan mijn lieve vriend.

16 oktober 1992

    • Karel Appel