Hoge golven

Leuk, zo'n subtropisch zwembad. Maar de Leeuwarders moeten toch even wennen aan hun gloednieuwe "De Blauwe Golf'. Natuurlijk, het ziet er prachtig uit. Twee bubbelbaden, een meterslange supersnelle glijbaan, een wildwaterkreek en waterspuwende paddestoelen en zelfs een "buitenbadje', dat hetzelfde effect geeft als wanneer je vanuit de sauna de koude buitenlucht inloopt. Maar het blijft vreemd dat de fervente baantjestrekkers zich, bij gebrek aan kleedhokjes, moeten omkleden in een groepskleedlokaal.

Het is het gesprek van de dag in de Friese hoofdstad. De rubriek met ingezonden brieven in de Leeuwarder Courant staat er vol mee: “We gaan ook niet midden in C&A in onze blote kont staan” of: “Het gemeentebestuur dient iedere zwemmer, die dat wenst, de gelegenheid te geven aan, door het Nederlandse volk vrij algemeen aanvaarde normen van beschaving en fatsoen te voldoen.” Een mens heeft nu eenmaal behoefte aan privacy. Ook al zonnen wij 's zomers topless op het strand, toch geeft vrijwel elk mens de voorkeur aan gebruik van het kleedhokje dat elk behoorlijk strandpaviljoen of zwembad bezit. Ook de dokter vraagt zijn patiënt nooit zich in zijn bijzijn uit te kleden (hij schuift een gordijn dicht en komt terug als de patiënt ontkleed is). En zo voelen wij er, schaamteloze exhibitionisten daargelaten, weinig voor om ons voor het oog van onbekenden uit te kleden. Onbekenden, want hockeyers of voetballers weten dat die schaamte onder ploegleden niet bestaat. Teamgenoten springen net zo gemakkelijk met elkaar onder de douche, als met hun geliefde.

Deze bespiegelingen heeft het gemeentebestuur van Leeuwarden, de opdrachtgever van de bouw van het nieuwe recreatiebad, blijkbaar niet in zich om laten gaan. De Dienst Sport en Recreatie werd de dag na de opening al platgebeld door verontwaardigde ouderen die er schande van spraken dat zij zich moesten omkleden in een gezamenlijke ruimte. Tenminste, als de recreant alleen wil zwemmen in het 25-meter bad. De liefhebbers van bubbelbad, golfslagbad, warmwaterkreek of "diamantgolf' betalen ƒ 1,50 meer dan de baantjestrekker, maar hebben voor dat bedrag wel de beschikking over een apart kleedhokje.

Waarnemend hoofd van de Dienst Sport en Recreatie van de gemeente K. Delgrosso had al rekening gehouden met klachten en gaat eerdaags met de architect van het complex kijken of er aansluitend aan de groepskleedlokalen vier kleedcabines kunnen worden gebouwd. “Ik wil wel zeggen dat vrouwen en mannen nu al aparte kleedzalen hebben”, zegt hij met nadruk. “want sommige mensen denken dat iedereen in één zaal zit.” Dat er geen kleedhokjes zijn gebouwd is te wijten aan een verkeerde inschatting. “Toen de plannen drie jaar geleden werden gemaakt gingen we er vanuit dat het 25-meterbad alleen voor verenigingen bestemd was. Maar later vonden we het toch wel wat mal dat er in een nieuw bad geen mogelijkheid was voor particulieren om baantjes te trekken.” De behoefte aan privacy is legitiem, oordeelt hij. “Vooral voor mensen met een borstprothese of een stoma is het niet leuk om in het bijzijn van vreemden het badpak of de zwembroek aan te trekken.”

Even wennen is het ook met de golven. Er zijn er drie: de rustige, regelmatige rollergolf, vergelijkbaar met de branding van de zee, de halve roller, die voor iets meer dwarsbeweging zorgt, en de "diamant', een kort, puntig golftype, dat onregelmatige bewegingen produceert en overdwars heen en weer gaat. Deze diamant, die maar één keer per dag 's avonds als extra tractatie op het programma staat, bracht zeker 25 mensen de afgelopen weken in problemen. Zij raakten volkomen in paniek toen ze in het golfslagbad kopje-onder bleven gaan, zich geen raad wetend met de woeste waterstromen. Er restte het badpersoneel niets anders dan hen als beginnelingen met een haak uit het water te vissen.

Beheerder J. Veldman: “Als je lekker mee ligt te deinen gebeurt er niks. Je moet je slap houden en je mee laten voeren. De golf is ongevaarlijk, tenzij je in paniek raakt.” Hij is niet van plan om de diamant van het programma te halen. “Nee, bezoekers schijnen na verloop van tijd aan de rollers en halve rollers te wennen. Dan kun je de diamant wat vaker gebruiken. Aan een golfje van tien centimeter heb je niks. Er moet een zekere uitdaging zijn in het zwembad.”

    • Karin de Mik