Frisdrank in ruil voor tankers

MOSKOU, 23 OKT. Het Amerikaanse frisdranken- en restaurantconcern PepsiCo heeft met Oekraïne een ruilhandelsovereenkomst gesloten. Het concern levert frisdranken en laat honderd Pizza Hut-restaurants bouwen in ruil voor tankschepen. Het is volgens het Amerikaanse concern de grootste overeenkomst met Oekraïne sinds de Sovjet-Unie uiteenviel.

Het eerste schip kan in het eerste kwartaal van 1993 worden geleverd. De tankers hebben bij elkaar een waarde van ongeveer een miljard dollar. PepsiCo verkoopt ze en zal de opbrengst onder meer gebruiken voor de bewerking en distributie van voedsel in Oekraïne. Door de levering van schepen hoeft Oekraïne niet in harde valuta te betalen.

In het begin van de jaren zeventig begon PepsiCo al met ruilhandel met de toenmalige Sovjet-Unie. Er werd cola-concentraat geleverd in ruil voor Stolichnaja-wodka. Er werden toen ook twee Pizza Hut-restaurants in Moskou geopend. In 1990 werd de ruilhandelsovereenkomst met de Sovjet-Unie uitgebreid met schepen uit Oekraïne. De totale overeenkomst had een waarde van 3 miljard dollar. (Reuter)