Foto: GRONINGEN - Akzo Delfzijl wint jaarlijks ...

Foto: GRONINGEN - Akzo Delfzijl wint jaarlijks zo'n twee miljoen ton zout uit de zoutlaag onder Zuidwending en Heiligerlee, waar de oude boortorens (zie foto) als een ambachtelijk monument in het Groningse landschap zijn blijven staan.

Via een transportleiding wordt het zout in vloeibare vorm naar de Akzo-fabriek in Delfzijl getransporteerd. De werkplaatsen en de apparatuur zijn nu verouderd. Akzo Delfzijl heeft besloten 38 miljoen gulden te besteden aan de renovatie van de boorterreinen. In totaal zijn met de renovatiewerkzaamheden zeventig manjaren gemoeid. Akzo verwacht dat de klus, waarmee eind september al is begonnen, eind volgend jaar geklaard zal zijn. De aannemingswerkzaamheden zullen, inclusief de electrotechnische en die aan de instrumentatie, worden uitgevoerd door werkmaatschappijen van HBG, de Hollandsche Beton Groep uit Rijswijk.