Directeur Franse bloedbank veroordeeld tot vier jaar cel

PARIJS, 23 OKT. De voormalige directeur van de Franse bloedtransfusiedienst, Michel Garetta, is vanmorgen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en 160.000 gulden boete wegens zijn verantwoordelijk voor het toedienen van met HIV-virus besmet bloed aan hemofiliepatiënten. Garetta was zelf niet aanwezig, hij verblijft in het buitenland.

Een rechtbank in Parijs achtte Garetta schuldig aan fraude en nalatigheid. Hij had toegelaten dat zo'n 1.200 hemofiliepatiënten zeven jaar geleden bloed toegediend kregen dat met het HIV-virus was besmet. Meer dan 250 van hen zijn aan aids overleden.

De rechters willigden met hun uitspraak de eis van de openbaar aanklager in. De advocaat van Garetta heeft eerder gezegd dat zijn cliënt naar Frankrijk zal terugkeren als hij zou worden veroordeeld.

Het vroegere hoofd onderzoek van de transfusiedienst, professor Jean-Pierre Alain, en oud-voorzitter Jacques Roux van de gezondheidsdienst kregen eveneens vier jaar, een vierde aangeklaagde werd vrijgesproken. De rechtbank moet zich nog over drie andere verdachten uitspreken.

Slachtoffers en familieleden verlieten de rechtzaal geschokt en in tranen. De rechtbank verwierp hun pogingen om de verdachten wegens vergiftiging en doodslag te vervolgen. Het aidsbloedschandaal heeft de afgelopen maanden veel politieke commotie teweeggebracht in Frankrijk. De centrum-rechtse oppositie heeft tot dusver tevergeefs gepoogd de toenmalige socialistische bewindslieden voor een door het parlement bijeen te roepen rechtbank te slepen. (Reuter)