Coalitie van nu moet ook na 1994 doorgaan

DEN HAAG, 23 OKT. Minister-president Lubbers is voorstander voortzetting van de huidige CDA/PvdA-coalitie na de Tweede Kamerverkiezingen van 1994. Dat zegt hij in het gisteren uitgekomen nummer van het partijblad CDActueel.

Lubbers sluit daarin niet uit “dat de huidige coalitie in 1994 een vervolg krijgt (...). Het reactievermogen van de PvdA op een verslechterende economie is versneld. Dat spreekt CDA-mensen aan. Als deze trend zich voortzet, zal dat ook consequenties hebben voor 1994.” Lubbers meent ook dat de “mogelijkheid dat CDA en PvdA een homogeen beleid voeren, is toegenomen.”

Fractievoorzitter Brinkman (CDA), die door Lubbers is genoemd als zijn mogelijk opvolger voor het lijsttrekkerschap, heeft nog geen voorkeur voor bepaalde coalities uitgesproken. Lubbers nuanceert in het partijblad zijn afwijzing van de sociale dienstplicht die vorige week door Brinkman is voorgesteld.

Hoewel Lubbers in het verleden zich ook een voorstander had betoond, wees hij vorige week tot woede van de CDA-fractie de suggestie van zijn kroonpins af. Nu zegt hij het voor zeventig procent met Brinkman eens te zijn: “Ik heb er alleen op gewezen dat wij al een eind op weg zijn met het Jeugdwerkgarantieplan.”