AT & T boekt in het derde kwartaal weer recordwinst

NEW YORK, 23 OKT. Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf AT & T heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt van 963 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljard gulden). Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Het was het tweede achtereenvolgende kwartaal dat AT & T een recordwinst maakte. In het derde kwartaal vorig jaar, toen het bedrijf miljarden uittrok voor voor reorganisatie, leed het concern een verlies van 1,8 miljard dollar.

De omzet in het afgelopen kwartaal bedroeg 16,2 miljard dollar, tegen 15,6 miljard in het derde kwartaal van vorig jaar. De winst werd vooral gemaakt in de sector "lange-afstand gesprekken' en met de verkoop van telefoon creditcards. Het was het eerste kwartaal waarin winst werd gemaakt met de creditcards, die twee jaar geleden werden geïntroduceerd. Ook de NCR computer droeg bij aan de winst, ondanks de malaise op de computermarkt.

In augustus werd bekend dat bij de fabriek van AT & T Network Systems (telefooncentrales) in Huizen nog dit jaar 270 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. De netto winst van de onderneming in Hilversum is vorig jaar met 70 procent gedaald van 62 miljoen tot 18 miljoen gulden. Tegenvallende orders en een toenemende concurrentie dwingen het bedrijf de fabriek voor transmissiesystemen in Huizen in te krimpen. Ongeveer 180 arbeidsplaatsen zullen vervallen in de fabricage, terwijl 90 banen in ondersteunende diensten moeten verdwijnen. Door interne overplaatsing, het niet verlengen van tijdelijke contracten en het vertrek van uitzendkrachten hoopt de onderneming de bezuinigingsoperatie door te kunnen voeren zonder gedwongen ontslagen. Het aantal werknemers bij AT & T NSI is sinds eind 1990 gestegen van 5.603 tot 6.480 eind vorig jaar. AT & T NSI is onder andere nauw betrokken bij de modernisering van het telefoonnet in Polen en in de Oekraïne. (Reuter)