Zesmaands winst Matra meer dan verdrievoudigd

De winst van het Franse technologieconcern Matra is in de eerste zes maanden dit jaar meer dan verdrievoudigd van 64 miljoen franc (21 miljoen gulden) tot 191 miljoen franc (64 miljoen gulden).

Matra verwacht over heel 1992 een belangrijke stijging van de winst boven die van 1991 toen 252 miljoen franc (82 miljoen gulden) werd verdiend.

Het bedrijfsresultaat steeg van 317 miljoen franc (106 miljoen gulden) tot 796 miljoen franc (265 miljoen gulden) en de omzet groeide elf procent tot 12,55 miljard franc (4,2 miljard gulden). De sterke ontwikkelingen bij de divisies ruimtevaart, automobielen en telecommunicatie hebben geleid tot de gunstige resultaten.

Tegelijk met de halfjaarcijfers maakte Matra bijzonderheden bekend over de fusie met het mediaconcern Hachette, waartoe door Matra in mei is besloten. De belangrijkste reden voor die fusie is de redding van Hachette dat die door het faillissement van de tv-zender La Cinq in grote problemen is geraakt.

De fusie komt tot stand op basis van een aandelenruil van elf aandelen Hachette tegen vijf aandelen Matra. Bij deze ruilverhouding is uitgegaan van de activa van beide ondernemingen in plaats van de beurswaardering. Aandelen Hachette deden op de Parijse beurs voor de publicatie van de halfjaarcijfers 129 franc, Matra stond op 178,80 frank.

In beide concerns bezit de Franse zakenman Jean-Luc Lagardère, die voorzitter is van de houdstermaatschappij die boven beide bedrijven staat, een controlerend belang. Lagardère wordt de topman van de houdstermaatschappij MBB die een belang krijgt van veertig procent in de nieuwe combinatie Matra-Hachette en de helft van het stemrecht. Op basis van de samengevoegde delen bereikt de combinatie dit jaar een omzet van 54,8 miljard franc (18 miljard gulden) met een winst van tussen de 350 en 450 miljoen franc (ongeveer 135 miljoen gulden).