Winnend Vitesse creëert een breed financieel draagvlak; Big business in regio Gelderland

ARNHEM, 22 OKT. Ook in de regio heeft voetbal zich tegenwoordig tot big business ontwikkeld. Voor het begin van de met 1-0 gewonnen UEFA-Cupwedstrijd van Vitesse tegen KV Mechelen maakte voorzitter Karel Aalbers duidelijk dat de Arnhemse vereniging met het strikken van de nieuwe hoofdsponsor PGEM, de energiemaatschappij voor Gelderland en Flevoland waarvan de naam met het oog op de directe televisie-uitzending gisteravond al op de shirts prijkte, precies op schema ligt om de regio Gelderland representatief naar buiten uit te dragen.

Niet bekend

Ook als het nieuwe Akzodrome er niet komt - het ambtelijke gevecht hieromtrent draait op volle toeren - dan zal Vitesse Monnikenhuize zeker verlaten om zich te vestigen in een meer eigentijdse accommodatie. Toegesneden op het zogeheten business initiatief Gelderland, waarbij Vitesse als intermediair fungeert. Commissaris van de koningin in Gelderland, Jan Terlouw, was zelfs opgetrommeld voor een promotiepraatje. Zeven jaar geleden begon de club met niets, nu is er een aardig zakelijk draagvlak gecreëerd bij Vitesse. De vereniging kan financieel niet meer als een kaartenhuis inzakken als de zakelijke initiator, voorzitter Karel Aalbers, zich plotseling zou terugtrekken. AZ (de gebroeders Molenaar), PEC Zwolle (Eibrink) in het verleden, maar ook de tegenstander van gisteravond KV Mechelen (Cordier) vormen wat dat betreft tragische voorbeelden hoe een club in verval kan raken wanneer de suikeroom plotseling besluit de geldstroom af te snijden.

KV Mechelen vormt daar een schoolvoorbeeld van. De voormalige informatica-gigant John Cordier, wiens bedrijf als zo veel ondernemingen in deze sector in zwaar weer terecht is gekomen, heeft zich teruggetrokken bij KV Mechelen dat onder Aad de Mos nog de Europa Cup II won. Cordier heeft uit financiële nood in één jaar tijd vier internationals verkocht waardoor Mechelen sportief in de grootste problemen is geraakt. Aan het einde van het jaar lopen ook de contracten af van René Eykelkamp en de Zweedse international Klas Ingesson, voor wie Fiorentina na het EK in Zweden al voor negen miljoen gulden belangstelling had. Cordier is ook eigenaar van die spelers die voor KV Mechelen daardoor onmogelijk te behouden zijn. Toch haalde de club dit seizoen een financieel huzarenstukje uit door doelman Preud'homme, de enige overgebleven Belgische international in het huidige team, van Cordier over te nemen en voor tien seizoenen aan zich te binden.

Maar KV Mechelen is door de kwalitatieve aderlating geen schim meer van het elftal dat enkele jaren geleden nog moeiteloos de beste elftallen in Europa partij kon bieden, hoewel er aan de speelwijze weinig veranderd is. Trainer Fi Vanhoof, eerder bij Mechelen hulptrainer onder De Mos, Ruud Krol en George Leekens, heeft weinig gesleuteld aan het vertrouwde verdedigende recept waarbij Mechelen in Arnhem tegen Vitesse met in feite slechts één aanvaller (Eykelkamp) op een doelpunt loerde.

Wat voor kansloze affaire dit voor het huidige Belgische gezelschap is legt de Nederlander zelf uit. “Vitesse heeft een zeer goed ingespeeld elftal. Met twee spitsen en daar tussenin John van den Brom. Een driehoekje. Je kunt je rot lopen maar je krijgt de bal toch nooit”, zegt Eykelkamp bewonderend. “Met 1-0 verliezen in een uitwedstrijd is Europees gezien een zeer slechte uitslag. Dat heb ik vroeger met FC Groningen wel meegemaakt. Verloor je uit met 1-0 dan was je thuis altijd de klos. Maar de wedstrijd is nog niet helemaal gedaan. We moeten over veertien dagen in Mechelen nog maar eens wat proberen.”

Matchwinnaar voor Vitesse was John van den Brom. Wie anders zou je zeggen. Hij heeft in Arnhem een een soort contract voor het leven en toonde gisteravond opnieuw aan waarom. Stimulerend in de opbouw, organiserend in zijn eigen defensie en de maker van het winnende doelpunt: na een half uur rondde hij een een voorzet van Straal doeltreffend met het hoofd af. Voor het niveau Vitesse is zo'n voetballer goud waard. Van den Brom kent zijn eigen beperkingen maar ook die van zijn team maar al te goed. “We zijn geen PSV, Ajax of Feyenoord, maar een elftal dat het moet hebben van hard werken, waarbij de spelers in het veld alles voor elkaar over hebben. Als team zijn we daardoor in staat aardige dingen te doen.”

Die teamspirit sprak ook de Duitse trainer Herbert Neumann aan. Neumann moest gisteren wegens een schoring de zaken in de dug-out overlaten aan hulptrainer Jan Jongbloed maar meende wel: “Er is tot de laatste seconde met volle overgave gestreden voor méér dan 1-0. Want hoe je het ook bekijkt, het blijft een riskante uitslag. Zeker tegen zo'n geroutineerd elftal als Mechelen dat via Eykelkamp altijd een goal kan maken. Hij is een clevere speler.”

Vitesse liep twee gele kaarten op (Vermeulen en Van den Brom) en realiseerde zich te laat dat de geroutineerde tegenstander wellicht geen technisch hoogstaand voetbal speelt, maar - en dat is karakteristiek is voor het voetbal in België - qua inzet veel scherper streed dan men in de tamme Nederlandse eredivisie gewend is. Daarin neemt PSV het, zoals afgelopen zondag, een minder getalenteerde opponent als Willem II al kwalijk wanneer het elftal een gebrek aan technische vaardigheid probeert te compenseren met fysieke inzet.

Pas toen Vitesse zich gisteravond na een schuchtere start met hetzelfde fysieke élan weerde als KV Mechelen beheersten de Arnhemmers de wedstrijd. Waarbij Laamers in de slotseconden dé kans kreeg voor Vitesse om al in de thuiswedstrijd orde op zaken te stellen. Zijn misser kan wel eens kostbare gevolgen hebben. Want 1-0 blijft in de Europa Cup met het oog op de return een onrustige uitslag.

    • Marc Serné