Werder Bremen en Monaco moeten nederlaag incasseren

ROTTERDAM, 22 OKT. Werder Bremen en AS Monaco, de finalisten van het toernoooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars van afgelopen seizoen, hebben gisteravond beide een nederlaag moeten incasseren. Werder verloor op eigen terrein met 3-2 van Sparta Praag, AS Monaco ging in een thuiswedstrijd met 1-0 ten onder tegen Olympiakos Piraeus.

Voor de twee clubs sloeg in de balans negatief door in de slotfase van de wedstrijd. Werder Bremen bleek voor nog geen 11.000 toeschouwers zijn Tsjechoslowaakse tegenstander schromelijk te hebben onderschat. Na nauwelijks een half uur stonden de Duitsers met 0-2 achter door treffers van Sopko, die de bal na een inzet van Vrabec doeltreffend van richting veranderde, en een doelpunt van Dvirnik. Op slag van rust kon Werder toch nog hoop koesteren op een beter resultaat toen de ex-PSV'er Chovanec de Duitser Bode ten val bracht en scheidsrechter Amendolia geen moment aarzelde met het trekken van de rode kaart.

Werder zette in de tweede helft alles op de aanval. Met Neubarth en Allofs zette de technische leiding zelfs twee aanvallers extra in. Het offensief leverde aanvankelijk weinig op omdat de ballen steeds hoog voor het doel van Sparta werden geplaatst. Keeper Kouba toonde zich bovendien een uitstekende sluitpost. Via Neubarth kon Werder tien minuten na rust toch weer enige hoop koesteren. De Tsjechoslowaken met de uitblinkers Nemec en Kouba bleven echter overeind onder de stromlopen. Tien minuten voor tijd werd het 2-2 toen Kouba kansloos was op een inzet van Rufer. In blessuretijd bezorgde Vonasek Sparta alsnog de winst.

In het Louis II-stadion van Monte Carlo verkeek AS Monaco zich op Olympiakos Piraeus. Hoewel de Monegasken de wedstrijd voor 8000 toeschouwers vrijwel volledig beheersten, ging de winst naar de Grieken. Vaitsis zorgde vier minuten voor tijd voor de winnende goal, die waarschijnlijk de uitschakeling betekent voor de verliezende finalist van afgelopen seizoen.

Atletico de Madrid verzekerde zich in Trabzon vrijwel zeker van een plaats in de volgende ronde door het Turkse Trabzonspor met 2-0 te verslaan. Futre en Moya verzorgden voor 20.000 toeschouwers de doelpunten. FC Antwerp gaat ongetwijfeld eveneens een ronde door. De Belgen zegevierden bij Admira Wacker in Wenen met 4-2, na een achterstand van 1-2 bij de rust. Czerniatynski (2), Segers en Severeyns verzorgden de Belgische doelpunten.

De 15.000 toeschouwers bij Parma - Boavista zagen geen treffers in een weinig opwindende wedstrijd. Het Deense Aarhus versloeg in de thuiswedstrijd Steaua Boekarest met 3-2. De Denen stonden binnen twintig minuten met 2-0 voor door treffers van Andersen en Christensen. Nadat Vladoiu twaalf minuten na de hervatting voor 2-1 had gezorgd herstelde Aarhus het verschil van twee goals doordat Nielsen een strafschop benutte. Twee minuten voor tijd hield Dumitrescu de Roemeense hoop op plaatsing in leven: 3-2.

Vanavond spelen Spartak Moskou en Liverpool in de Russische hoofdstad de achtste en laatste wedstrijd van de tweede ronde.