Verkeerde Feyenoorder weggestuurd

LUZERN, 22 OKT. Loizos Loizou uit Cyprus is pas 33 jaar oud, maar toch al vier jaar internationaal scheidsrechter. Hij zorgde gisteren in Luzern voor een uiterst zeldzame gebeurtenis in het internationale voetbal: Loizou stuurde de verkeerde Feyenoorder uit het veld. Niet Henk Fräser, die een tegenstander een kaakstoot gaf, maar John de Wolf moest vertrekken. Zelfs toen beide Feyenoorders na afloop de Belgische UEFA-waarnemer Ponnet van de verwisseling op de hoogte hadden gebracht, bleef Loizou bij zijn vermelding op het wedstrijdformulier van Luzern-Feyenoord.

Als uitslag van het duel voor de Europa Cup 2 stond er 1-0 voor de Zwitsers, als bijzonderheid een rode kaart voor De Wolf.

Ponnet, een voormalige toparbiter, was de enige official die in de catacomben sprak: “De instructies voor een scheidsrechter luiden dat hij geen commentaar moet geven, zelfs geen inlichtingen over zoiets simpels als beroep of leeftijd.” Loizou hield zich daar aanvankelijk perfect aan. Toch schoot hij even uit zijn slof toen hem een uur en twintig minuten na zijn laatste fluitsignaal werd gevraagd of hij echt 42 jaar was, zoals zijn Zwitserse begeleider wilde doen geloven. “Nee 33”, veerde hij verbaasd op, maar daarna zweeg hij weer, ook over zijn internationale loopbaan tot dusver. “Een beginneling is hij zeker niet”, zei Ponnet. De enige die Loizou langer kende was Feyenoords reserve Obiku. “Hij is een vreemde. Ik had in de Cypriotische competitie vorig jaar ook altijd moeilijkheden met hem.”

Loizou ging in de fout na veertig minuten spelen. Zelf had hij van het incident niets anders waargenomen dan de vlaggende grensrechter Koureas. De linesman wilde hem attent maken op een overtreding achter zijn rug. Koureas wapperde terecht met zijn vlag, want hij had een Feyenoorder een kaakstoot zien uitdelen. Camenzind van Luzern ging daarbij tegen de grond in het Zwitserse strafschopgebied. Loizou snelde naar Koureas, keerde terug naar de drukte van spelers en toonde Taument de rode kaart. Weer zwaaide Koureas met zijn vlag en weer haalde Loizou verhaal. Het rood voor Taument verving hij door rood voor De Wolf, die op dat moment van de prins geen kwaad wist. Fräser stapte met De Wolf naar de zijlijn om bij de Feyenoord-bank te vragen wat hij moest doen. Moest hij de werkelijkheid opbiechten of zwijgend het ongeluk van De Wolf accepteren? Het laatste gebeurde.

De Wolf trapte bij de kleedkamer van woede hard tegen de deur en zei: “Ik heb geen zin om drie wedstrijden aan de kant te blijven, want dat zal toch wel zeker de straf zijn voor het uitdelen van zo'n klap terwijl de bal niet in de buurt was.” Ponnet verklaarde dat hij pas na afloop van de verwisseling op de hoogte werd gebracht. “Ik heb alleen op de bewegingen van de scheidsrechter gelet. Ik zag hem rood aan de één geven en hem daarna op zijn beslissing terugkomen. Dat het om nog een andere speler ging, dat wist ik niet. Het is aan Feyenoord om verder te reageren. Misschien kunnen videobeelden aantonen hoe het werkelijk zat”.

De Wolf had het er knap moeilijk mee. Verongelijkt zei hij: “Moet ik nou het slachtoffer zijn? Ik heb niks gedaan. Feyenoord moet meteen in actie komen.” Het hoe was de Rotterdamse vertegenwoordigers niet direct duidelijk, maar administrateur Hans Hagelstein voelde uiteindelijk wel de plicht om geen dagje bedenktijd te nemen. Hij meldde zich met Fräser en De Wolf vijftig minuten na afloop bij Ponnet en deelde hem de verwisseling mee. Fräser wilde er later niets over kwijt, maar Ponnet gaf te kennen: “Fräser heeft mij verteld dat hij het was die erbij betrokken was. Dat zal ik in mijn rapport opnemen. De scheidsrechter blijft bij de lezing waarnaar hij heeft gehandeld en ziet De Wolf als de schuldige.”

Oliver Camenzind, door Fräser geraakt, zei na afloop: “Ik had moeilijk meteen commentaar kunnen geven, want ik lag groggy op de grond. Mijn mond zat vol bloed, drie tanden bleken naar achteren te zijn geslagen. Ik had al een paar tikken gehad van die twee (Fräser en De Wolf). Veel heb ik nog niet meegemaakt, dit was pas mijn derde internationale wedstrijd, ik ben pas twintig, maar ik hoop niet dat dit de gewoonte is.”

Camenzind maakte in de eerste ronde voor Luzern twee goals tegen Levski Sofia. Gisteren nam Rueda de enige treffer voor zijn rekening. De goal viel twaalf minuten voor tijd, toen Feyenoord met tien man speelde. Het was de enige keer dat de betrouwbare De Goeij kansloos was. De 1-0 marge hoeft de Rotterdammers geen schrik te bezorgen voor de return. Overigens zal daarin zeker Scholten niet meedoen. Want hij kreeg gisteren een tweede gele kaart na eerder tegen Hapoel gewaarschuwd te zijn.

Door de verwikkelingen rondom De Wolf bleef bijna onopgemerkt dat trainer Van Hanegem Fräser opnieuw een rol op het middenveld had toebedacht en niet in de defensie. Opnieuw bleek echter ook dat de Feyenoorders die de juiste passes kunnen geven nog niet aan een regelmatig vrij komende Fräser zijn gewend. Zij speelden hem althans bij vele goede mogelijkheden in de eerste veertig minuten consequent niet aan. Na de verwijdering van De Wolf werd Fräser een muisstille verdediger, die alleen bij waarnemer Ponnet wilde opbiechten dat hij zich schuldig voelde.

    • Theo Reitsma