Verdachte van boekenroof aangehouden

AMSTERDAM, 22 OKT. De Amsterdamse politie heeft eerder deze maand een 43-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het ontvreemden van drie zeldzame historische boekwerken uit de Universiteitsbibliotheek (UB) aan het Singel. De man bleek de originelen van boeken de afgelopen twee jaar te hebben vervangen door reprodukties.

De drie boeken hebben een totale waarde van bijna een half miljoen gulden. Het betreft Thresoor der Zeevaart van Waghenaer (1592, geschatte waarde 300.000 gulden), De ongelukkige voyagie van het schip Batavia van Pelsert (1647, ongeveer 180.000 gulden) en I quattro Libri van Palladio (1581, 10.000 gulden).

In april van dit jaar kwam een bibliothecaris er achter dat de originelen van de boeken waren vervangen door fascimilé's. De herdukken - die voor enkele honderden guldens verkrijgbaar zijn bij antiquariaten in de hoofdstad - waren zodanig bewerkt dat ze voor de oude boeken door konden gaan. Naar aanleiding van de vondst deed de UB aangifte en volgde een onderzoek.

De bibliotheek “zeldzame en kostbare werken” van de UB, waar de gestolen boeken deel van uitmaken, geldt met meer dan honderdduizend exemplaren als een van de grootste verzamelingen in Nederland. Uitleen vindt niet plaats. Wel is het mogelijk de boeken in de UB in te zien. Dat is voorbehouden aan ingeschreven leden, die tevoren een verzoek hiertoe in moeten dienen.

Uit de administratie van de UB bleek dat de verdachte de drie boeken de afgelopen jaren had ingezien. Eerder deze maand meldde de man zich weer met het verzoek een boek in te zien. Toen hij het bewuste boek inleverde bleek het titelblad te ontbreken. De man werd gearresteerd op het moment dat hij de UB wilde verlaten. Hij bleek in het bezit van de ontbrekende pagina.

Bij huiszoeking werden de gestolen boeken aangetroffen in de woning van de man. Volgens de politie zou de verdachte zich door middel van de antieke werken een “welverzorgde oude dag” hebben willen verzekeren. Of de man, die na drie dagen hechtenis weer op vrije voeten gesteld, zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere diefstallen wil de politie niet zeggen. Het onderzoek in de zaak loopt nog. Een woordvoerder van de UB verklaarde vanochtend desgevraagd dat het toezicht op de uitleen van zeldzame boeken naar aanleiding van de diefstal verscherpt zal worden.