Uitblinker Bergkamp overweegt verlenging van verblijf bij Ajax

GUIMARAES, 22 OKT. Aan de Europese avonturen van Ajax wil maar geen einde komen. “Misschien zijn we wel een topclub”, zei technisch directeur Louis van Gaal gisteravond na de ruime overwinning (3-0) uit bij het Portugese Guimaraes.

In het toernooi om de UEFA-beker is Ajax al vijftien duels zonder nederlaag. Gisteren had de Amsterdamse ploeg de reeks zelfs kunnen opfleuren met de hoogste score uit de serie. Dat dit net niet lukte, kwam onder meer doordat Dennis Bergkamp ver in de tweede helft een strafschop miste. Het is opvallend dat Ajax voorlopig het vertrek van Aron Winter en John van 't Schip, het verwijderen van Bryan Roy en de kortstondige absentie van Stanley Menzo en Sonny Silooy moeiteloos opvangt. “We hebben meerdere spelers die op het niveau meekunnen”, zei Van Gaal. “Vink of Alflen op het middenveld, Van Loen of Pettersson in de spits, het verschil is niet groot. Het zit hooguit in de details.”

Edwin van der Sar had geen problemen in het doel. De vervanger van de geblesseerde Menzo werd bij zijn Europese debuut nauwelijks onder druk gezet. “Maar wat hij deed, deed hij goed”, zei Van Gaal. Opnieuw bleek dat aan de rechterkant Marc Overmars de plaats van Van 't Schip steeds beter gaat invullen. De speler van Jong Oranje heeft de overstap naar de top voorlopig gemakkelijk gemaakt.

Ajax was duidelijk een maatje te groot voor Guimaraes. Van Gaal had in feite niet anders verwacht. “Van der Lem en Pronk hadden de ploeg aan het werk gezien. Ik wist dat het geen topteam was.” Vooraf had Van Gaal gezegd dat een gelijkspel in Guimaraes aardig zou zijn. Dat deed hij vooral om de spelers scherp te houden.

Toch is Guimaraes waarschijnlijk niet minder dan vorig seizoen bijvoorbeeld Örebro of AA Gent, waarmee Ajax nog wel enige problemen had. “Maar vergeleken met toen zijn we duidelijk verder”, vond Van Gaal. “De ploeg is volwassener geworden, de spelers hebben zich steeds beter ontwikkeld. Vooral collectief hebben we tegen Guimaraes fantastisch gespeeld.”

De ontwikkeling bij Ajax heeft er zelfs toe geleid dat Bergkamp niet uitsluit na dit seizoen nog een jaar in Amsterdam te blijven. “Als we kampioen worden heb ik zeker de ambitie nog te blijven”, verklaarde hij na het duel in Portugal. “De sportieve uitdaging bij Ajax is groot. Dat ik in het buitenland meer kan verdienen is niet belangrijk. Geld komt bij mij op de tweede plaats.”

Bergkamp is één van de hoofdrolspelers in het internationale succes van Ajax. In Guimaraes maakte hij het derde doelpunt en bereidde hij het tweede - van de in de rust licht geblesseerd uitgevallen Pettersson - goed voor. De strafschop die hij miste had hij zelf “versierd”. Dat deed diep in de tweede helft echter nauwelijks nog terzake.

De start van Ajax was als vorig jaar in Genua, toen Pettersson na 42 seconden scoorde. Dit keer lag de bal na 52 seconden in het net. Davids tekende voor zijn tweede internationale doelpunt, op aangeven van (wie anders?) Wim Jonk. Guimaraes herstelde zich niet meer van die tegenslag. De thuisclub werd in feite volledig zoek gespeeld.

Over twee weken mag Ajax er in het Olympisch Stadion daardoor een show van maken. Sportief zal het besliste duel om niets gaan. Van Gaal verwacht desondanks een behoorlijke toeloop. “Tegen Salzburg kwamen in de middag na de thuisoverwinning zelfs nog 20.000 mensen kijken.” De technisch directeur noemde de belangstelling terecht. “We spelen attractief voetbal. Ook ik heb weer genoten van Ajax.”