Texaco maakte minder winst door eenmalige posten

Als eerste van de grote Amerikaanse oliemaatschgappijen heeft Texaco zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. In het derde kwartaal van dit jaar daalde de winst met zes procent van 286 miljoen dollar (1,01 dollar per aandeel) tot 269 miljoen dollar (0,94 dollar per aandeel). De omzet groeide met 6,8 procent van 9,36 miljard dollar tot 10 miljard dollar (16,7 miljard gulden).

Het resultaat omvat 40 miljoen dollar aan bijzondere lasten, grotendeels als gevolg van schade door de orkaan Andrew. In het derde kwartaal van 1991 was er een eenmalige bate van 22 miljoen dollar uit de verkoop van belangen. Zonder de bijzondere posten was er sprake van een verbetering van het resultaat van 264 miljoen dollar tot 309 miljoen dollar. Texaco heeft geprofiteerd van de stijging van de prijzen van ruwe olie en gas, en van de inspanningen om de kosten te beheersen. Tegenover deze positieve factoren stonden echter slechte marges op de raffinage in de VS en andere belangrijke landen, zo verklaarde het bedrijf. Over de eerste negen maanden van dit jaar daalde de winst met ruim 26 procent van 970 miljoen dollar tot 714 miljoen dollar en verminderde de omzet met 2,1 procent van 28,6 miljard dollar tot 28 miljard dollar (46,6 miljard gulden).