Tekenaar en publicist Prenen (77) overleden

HAARLEM, 22 OKT. De tekenaar en publicist Harry Prenen is maandagnacht op 77-jarige leeftijd overleden.

Hij werd vooral bekend door zijn illustraties in de boeken Pieter Bas en Sprookjes van Godfried Bomans, waarbij de gravures van kunstenaars als Daumier en Gustave Doré zijn grote voorbeelden waren. Ook ander werk was geïnspireerd door de negentiende eeuw, zoals het libretto dat hij in 1953 schreef voor de komische opera De varkenshoeder van Jan Mul, gebaseerd op een sprookje van Andersen, en een Nieuwjaarsfantasie voor toneelgroep Centrum, in 1963, met de figuren van het Hildebrand-monument.

Prenen, die in het dagelijks leven geschiedenisleraar was, trad op als secretaris van de Rijnlandsche Academie, een genootschap dat slechts bestond in de fantasie van hemzelf en zijn vriend Godfried Bomans. De briefwisseling die ze daarover sinds eind jaren dertig hebben gevoerd, zal worden opgenomen in het verzameld werk van Bomans dat de komende jaren verschijnt.