Soldaten Iran vast in Soedan

NAIROBI, 22 OKT. De Zuidsoedanese guerrillabeweging het SPLA heeft naar eigen zeggen deze week zes Iraanse soldaten gevangen genomen tijdens een offensief tegen het Soedanese regeringsleger. Dit zou zijn gebeurd tijdens een grootschalig offensief rond de regionale hoofdstad Malakal. Het regeringsleger in Malakal zou volgens het SPLA vrijwel zijn verslagen. De SPLA-woordvoerder beloofde binnenkort de gevangen genomen Iraanse soldaten aan de pers te zullen tonen.

Hoewel dit nooit openlijk door Soedan of Iran is toegegeven, wordt algemeen aangenomen dat honderden Iraanse soldaten met het Soedanese leger meevechten. Het islamitisch fundamentalistische regime van president Beshir sloot vorig jaar enkele militaire en commerciële verdragen met Iran, dat sindsdien Soedans beste bondgenoot is geworden. Mede door de Iraanse militaire bijstand kon het regeringsleger het laatste halfjaar grote successen boeken tegen de Zuidsoedanese opstandelingen van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA).

De aanval op Malakal, hoofdstad van de regio Upper Nile, begon zondagnacht. Volgens een SPLA-woordvoerder vanmorgen controleren de regeringstroepen nu alleen nog de luchthaven.

    • Koert Lindijer