Radicalen in Egypte doden Britse toerist

KAIRO, 22 OKT. Militante Egyptische moslims hebben gisteren ten zuiden van Kairo een aanslag uitgevoerd op een busje met negen buitenlandse toeristen, waarbij drie Britten gewond raakten. Een van hen, een 28-jarige vrouw, overleed enige tijd later aan haar verwondingen. De toestand van de twee anderen is niet ernstig. Zes andere toeristen bleven ongedeerd.

Het incident speelde zich af bij de plaats Dayrut, ruim 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kairo langs de Nijl. Deze plaats staat bekend als een bolwerk van de Egyptische fundamentalisten.

De tot dan onbekende militant fundamentalistische groepering el-Gama'a el-Islamiya had vorige maand toeristen gewaarschuwd het deel van het zuidelijke Nijldal in de provincie Qena voortaan niet meer te betreden. Om hun waarschuwing kracht bij te zetten namen ze op 2 oktober een cruiseboot met 140 Duitse toeristen onder vuur. Drie Egyptische bemanningsleden raakten daarbij gewond.

De aanslag komt uiterst ongelegen voor de Egyptische toeristen-industrie, die deze maand ook al te kampen had met de gevolgen van een aardbeving. Sommige buitenlanders annuleerden daarop hun vakantie. De terroristische dreiging is echter, zo geven mensen in de Egyptische reiswereld toe, potentieel veel gevaarlijker voor het toerisme.

De politie gaat ervan uit dat de aanslag het werk is van leden van Gama'a. Telefonisch liet een man, die zei te spreken namens Gama'a, weten dat die organisatie verantwoordelijk was voor de aanslag. (Reuter)