Partijstrijd Japan nog niet beslist

TOKIO, 22 OKT. De twee elkaar bestrijdende groepen in het gevecht om het leiderschap van de Takeshita-factie, de machtigste factie binnen de regerende Liberaal Democratische Partij, hebben vandaag opnieuw openlijk de confrontatie gezocht.

Ichiro Ozawa, aanvoerder van de groep die minister Hata van financiën als kandidaat heeft gesteld, weersprak met klem dat Keizo Obuchi, de kandidaat van de anti-Ozawa-groep, tot leider was verkozen.

,Onverantwoordelijk'', zo noemde Ozawa de uitspraak dat Obuchi de steun had gekregen van het comité dat al dagen conclaaf houdt om een nieuwe factieleider te kiezen. De uitspraak was gedaan door Ken Harada, het enige lid van het acht man tellend verkiezingscomité van de factie dat zijn standpunt nog niet had bepaald. Daardoor zouden vijf van de acht leden voor Obuchi zijn. De Ozawa-gezinden verzetten zich echter fel tegen deze interpretatie.