Opzij pleit voor sociale dienstplicht

AMSTERDAM, 22 OKT. Jongens en meisjes moeten direct na hun eindexamen een jaar beschikbaar zijn voor het vervullen van sociale dienstplicht.

Ze zouden zich bijvoorbeeld dienstbaar kunnen maken binnen de bejaardenzorg, in de verpleging of bij gemeentelijke onderhoudsdiensten. Dat schrijft hoofdredactrice C. Dresselhuys van het feministische maandblad Opzij in het vandaag verschenen nummer. Volgens Dresselhuys is het goed wanneer jongeren in een periode waarin ze niet weten welke kant ze opwillen “kennismaken met de zorgkant van de samenleving”. Dresselhuys schaart zich met haar pleidooi voor invoering van sociale dienstplicht achter CDA-fractieleider Brinkman. Ook hij vindt dat jongens en meisjes na hun schooltijd enkele maanden in de gezondheidszorg of andere maatschappelijke sectoren aan de slag zouden moeten.