Ongenoegen bij China om Hongkong

PEKING, 22 OKT. Premier Li Peng heeft vandaag opnieuw China's diepe misnoegen over de politieke hervormingsplannen van de nieuwe gouverneur van Hongkong, Chris Patten, gedemonstreerd door te weigeren hem te ontmoeten.

Tot gisteren lieten de Chinezen de mogelijkheid voor een ontmoeting open met de protocolaire toezegging dat Patten vanmiddag door een "hogere leider' zou worden ontvangen, maar ook dat is niet gebeurd. In plaats daarvan heeft Patten vanmorgen besprekingen gevoerd met een vice-minister van buitenlandse zaken, Jiang Enzhu en vanmiddag met een vice-minister van buitenlandse handel Wang Wendong, alles bij elkaar vijf en een half uur. Vanavond zal minister van buitenlandse zaken Qian Qichen met hem dineren. Met Jiang heeft Patten over veiligheidskwesties gesproken, maar tijdens een korte persconferentie trad hij niet in detail. Patten zei dat over de politieke problemen geen enkele vooruitgang was geboekt, maar dat dat ook niet verwacht werd. Hij sprak de hoop uit dat de gesprekken snel hervat zullen worden, maar hij wist niet wanneer dat zou zijn. “Niet morgen” grapte hij.